Войната на Русия срещу Украйна се проточва, така че Москва

...
Войната на Русия срещу Украйна се проточва, така че Москва
Коментари Харесай

Може ли Япония да си вземе Курилските острови от Русия

Войната на Русия против Украйна се проточва, тъй че Москва е принудена да насочва от ден на ден военни и стопански запаси към западната си граница. На този декор някои консерватори в Япония загатват, че пред Токио може би се открива опция да си върне това, което японците назовават " северни територии ": стратегическите разположените острови, известни в Русия под името " Курилски ", които Съветският съюз окупира през последните дни на Втората международна война.

Москва и Токио неведнъж са водили диалози за ориста на тези острови, само че досега по този начин и намират задоволително и за двете страни решение. Ето за какво те и до през днешния ден не са подписали публично кротичък контракт.

Днешна Япония не има намерение да употребява военна мощ за решение на Курилския проблем, само че съществуват очаквания, че режимът на Путин може да отслабне и решението да стане допустимо благодарение на дипломатически и стопански лостове. В същото време и Китай, който в някаква степен е съдружник на Русия, може би крои лични проекти за Курилските острови.

Москва е под напън на глобите и неподчинението

Националистическият японски вестник " Санкей Шимбун " неотдавна разгласява публикация, в която се приказва за упадъка на Русия, онагледен от войната против Украйна и опита за бунт на Пригожин. Според вестника този опит посочил, че " дребна сухопътна мощ, оборудвана с танкове и противовъздушни оръжия " може да провокира угриженост за отбраната на самата Москва. " А откакто даже столицата е в такова състояние, не значи ли това, че границите на Русия всъщност са незащитени? " – пита японският вестник.

Според британския превод на публикацията, оповестен от портала Japan Forward, в този момент Япония трябвало да се приготви за другите сюжети, които биха зародили след колапса или разпадането на Русия.

В друга обява на " Санкей Шимбун " се изрича догатката, че по-нататъшни военни неуспехи на Руската федерация или цивилен безредици в страната могат да съборят режима на Путин. Това от своя страна можело да докара до разпадането на страната, защото отдалечените федерални републики щели да потърсят самостоятелност от Москва. При такова развиване на събитията Япония можела да успее да подписа договорка с новото държавно управление в Москва, като предложи икономическа помощ против връщането на Курилските острови. А даже да не падне от власт, Путин вероятно би бил податлив да замени островите против икономическа помощ, в случай че глобите против Русия останат в действие.

Ехо от времето на Елцин

" Когато на власт беше Борис Елцин, Япония беше доста покрай съглашение за най-малко отчасти връщане на Курилските острови против икономическа помощ, само че тогава проектът се провали ", споделя Йоичи Шимада, академични професор по интернационалните връзки. В изявление за Дъждовни води професорът прибавя, че този сюжет може да се повтори, в случай че Русия изпадне в безпорядък и на фона на многочислените си проблеми още веднъж извади въпроса за островите на дневен ред.

С алено на тази карта са означени Курилските острови, към които искания имат както Русия, по този начин и Япония.

Той обаче показва и нещо друго: дипломатическите старания на Токио може да се окажат непотребни, в случай че Китай реши да употребява военна мощ, с цел да превземе съветски територии в Далечния изток – нещо, което Япония просто не може да допусне.

Пътят на Китай към Тихоокеанския район

Голяма част от съветския Далечен изток доникъде на 19 век спада към китайска Манджурия, а днешното китайско държавно управление несъмнено се интересува от достъпа до сила и първични материали, скрити под обширните съветски степи. Японски наблюдаващи означават, че в последно време Пекин е почнал да назовава съветските далекоизточни градове с предходните им китайски имена – в този лист влизат даже Владивосток и остров Сахалин. Островът, на който живее 7-милионно съветско население, няма огромни шансове да се опълчи самичък против едно вероятно китайско нахлуване.

Пекин позитивно има стратегически тласъци да превземе и Курилските острови. Според професор Йоичи Шимада завладяването на Курилските острови би осигурило на Китай " достъп до арктическия район, както и военни пристанища непосредствено в северната част на Тихия океан ".

Яков Зинберг, който също е професор по интернационалните връзки, счита, че спрямо японските упоритости за северните територии, възможните китайски дейности за нахлуване в съветския Далечен изток са " доста по-реалистична опция ".

Дори в случай че Русия стартира договаряния с Япония за Курилските острови, Пекин бързо ще се намеси, с цел да реализира решение, което е по-благоприятно за Китай, споделя Зинберг, който е професор в Токийския университет, само че произлиза от Санкт Петербург. " За мен очакванията, че Русия напълно ще колабира или ще се разпадне, не са доста основателни ", споделя Зинберг. " Да, Русия може да бъде стопански отслабена, само че надали бъде докарана до такава степен да отстъпва територии на Япония ", споделя професорът.

***

Припомнете си и това видео от нашия списък:

Как Русия се пробва да си присвои Арктика благодарение на Китай

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР