Войната на Русия срещу Украйна даде на света много важни

...
Войната на Русия срещу Украйна даде на света много важни
Коментари Харесай

Матеуш Моравецки: Русия е тръгнала на имперско завоевание!

Войната на Русия против Украйна даде на света доста значими уроци, съобщи министър председателят на Полша

Русия е тръгнала на имперско завладяване за да възвърне някогашната руска сфера на въздействие, написа през вчерашния ден полският министър-председател Матеуш Моравецки в американския седмичник " Нюзуик " (Newsweek), в границите на рекламната акция " Да разкажем Полша на света ", съобщи полската новинарска организация ПАП, представена от Българска телеграфна агенция.

Следващият стадий на спонсорираната от Полша самодейност отбелязва първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна със публикации, оповестени в десетки медии по света.

" Точно преди една година, на 24 февруари 2022 година, Русия стартира военното си нахлуване против Украйна, разрушавайки реда, открит след Студената война. Русия стартира своето имперско завладяване с една-единствена цел: да възвърне някогашната руска сфера на въздействие, без значение от обвързваните с това разноски и жертви ", написа Моравецки в публикацията си.

Според него съветската експанзия е сложила под опасност " сигурността и просперитета, реализирани с напъните на цели генерации европейци ". " Трябва да създадем всичко, което е по силите ни, с цел да сложим завършек на този най-ужасен геополитически призрачен сън на двадесет и първи век ", добави той.

Но Моравецки също по този начин написа, че войната на Русия против Украйна е дала на света " доста значими уроци ", които могат да оказват помощ за обезпечаването на мира и сигурността. Според него войната в Украйна " не е местен спор ", а " визира всички нас ". Освен това Русия подхранва международната икономическа рецесия посредством започнатата от нея война и нейните последствия. На трето място, Моравецки твърди, че " депутинизацията е причина за суверенитета на Европа ".

" Не може да се възстановяват връзките с незаконен режим. Крайно време е Европа да стане самостоятелна от Русия, изключително в енергийния бранш ", написа той.

Четвъртият урок от спора съгласно Моравецки е, че " солидарността е по-силна от страха " и че злото би трябвало да се " преодолява дружно ".

Последният му извод е, че възобновяване на Украйна след войната ще укрепи целия европейски континент.

" Изправени сме пред два сюжета за бъдещето на Европа. Или Украйна ще победи и на континента ще има мир, или спечелилият ще е Русия и империализмът на Путин ще може свободно да се уголемява ", предизвестява Моравецки.

" Ако Украйна би трябвало да излезе победител, още през днешния ден би трябвало да стартираме да мислим за смяна на парадигмата в европейската политика. Идеята за общественост на сигурност и мир в този момент е единственият вероятен модел на развиване ", заключи той.

Световният медиен план, наименуван " Да разкажем Полша на света ", започва преди осем години като взаимна самодейност на Полския институт за нови медии, Института за национална памет (IPN), Националната банка на Полша (NBP), Министерството на външните работи и Полската организация по печата.

Предишните издания бяха отдадени на годишнините от експлоадирането на Втората международна война, освобождението на лагера на гибелта Аушвиц, Полското януарско въстание против царска Русия и борбата при Варшава през 1920 година.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР