Войната на Израел срещу Хамас продължава да бъде опустошителна за

...
Войната на Израел срещу Хамас продължава да бъде опустошителна за
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Въздействието на войната в Израел е ограничено засега

Войната на Израел против Хамас продължава да бъде " опустошителна " за популацията и стопанската система на Газа, като има " тежки последствия " и за стопанската система на Западния бряг.

Тя също по този начин оказва напън върху стопанските системи на прилежащите страни - Египет, Ливан и Йордания, които означават спад в туризма и по-високи разноски за газ.

Това съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева пред Reuters в границите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие.

Според нея, Израел също ще означи икономическо закъснение, защото близо 8% от работната му мощ е пренасочена към военна работа.

Що се отнася до Египет, МВФ " съществено обмисля " вероятно нарастване на програмата за заем на страната в размер на 3 милиарда $ заради икономическите компликации, подбудени от войната сред Израел и Хамас. Екип от чиновници на МВФ организира виртуални съвещания с египетските управляващи по програмата.

Войната сред Израел и Хамас е оказала " доста, доста лимитирано влияние " върху международната стопанска система, защото първичното повишаване на цените на силата не се е запазило, само че въздействието може да нарасне, в случай че има " случай ", който разшири спора или той се удължи във времето, сподели Георгиева.

" Вече виждаме въздействието на антисемитизма и ислямофобията, които надигат грозните си лица по целия свят. Колкото по-скоро завърши тази война, толкоз по-добре ", безапелационна е тя.

Георгиева разяснява и срещата сред държавните глави на Съединени американски щати и Китай Джо Байдън и Си Дзинпин.

" Това изпраща сигнал към останалата част от света, че би трябвало да намерим способи да си сътрудничим по тези провокации, при които никоя страна сама не може да успее ", сподели Георгиева. Срещата сред Байдън и Си е " значима в миг, когато геоикономическата фрагментация в действителност се задълбочи, което има негативни последствия за вероятностите за ускорение на растежа ", добави тя.

В сряда Байдън и Си се споразумяха да открият президентска гореща линия, да възобновят връзките сред военните и да работят за ограничение на производството на фентанил, показвайки осезателен прогрес в първите си диалози на четири очи от година насам, напомня Reuters.

Срещата не промени възходящия набор от търговски и капиталови ограничавания, обусловени от националната сигурност, сред двете най-големи стопански системи в света, само че Георгиева съобщи, че възобновяването на връзките е значимо в доста нерешителен миг за международната стопанска система.

Освен това, размразяването на връзките сред Съединени американски щати и Китай е оказало позитивно влияние върху водачите на срещата на върха на АПЕК, където главният извод е, че " духът на съдействие е явно по-силен. А светът има потребност от това. "

Според шефа на МВФ, съживените американско-китайски връзки ще оказват помощ и за поощряване на съдействието по световните провокации, изключително във връзка с изменението на климата, защото в края на ноември следва конференцията за климата COP28.

Ангажираността на Съединени американски щати и Китай ще бъде значим фактор и при договарянията за промяната на Световната комерсиална организация, в това число възобновяване на нейната система за споразумяване на разногласия. Министрите на СТО ще се срещнат през февруари в Обединените арабски емирства.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън съобщи по време на срещите си с китайския си сътрудник предходната седмица, че основен резултат от американско-китайския стопански ангажимент е поддръжката на Пекин за 50% нарастване на ресурсите на МВФ на квотен принцип, без неотложно увеличение на акционерното присъединяване на Китай.

Георгиева съобщи, че е значимо МВФ бързо да стартира да преразглежда формулата си за акционерно присъединяване, с цел да усили представителството на бързо разрастващите се стопански системи. " Светът се нуждае от МВФ, който да е финансово мощен, само че и да е законен. ", счита Георгиева.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР