Война в Украйна: Киев твърди, че е успешен, тъй като боевете на юг се засилват

...
Украинската армия казва, че е постигнала успех на една от
Коментари Харесай

Украинската армия казва, че е постигнала успех на една от фронтовите линии в Югоизточна Украйна, докато западни официални лица говорят за настъпване на голям натиск.

Генералният щаб на въоръжените сили каза, че "укрепват позициите", които са достигнали в района на Старомейорске източно от град Запорожие.

Украйна не е потвърдила, че е засилила своята контраофанзива.

Но руският президент Владимир Путин каза, че атаките на Украйна са се засилили „значително".

Но той каза пред репортери в Санкт Петербург, че не са имали успех: „Всички опити за контраофанзива бяха спрени и врагът беше отблъснат с големи жертви.“

Подкрепяният от Русия лидер на милицията Александър Ходаковски противоречи на г-н Путин, като каза, че Украйна методично е обстрелвала Старомейорске в продължение на няколко дни и е постигнала успехи, като се е задържала в покрайнините и е натискала.

Руският военен блогър WarGonzo каза новината беше обезпокоително, тъй като Старомейорске беше ключов руски преден пост на фронтовата линия в югоизточния регион Запорожие.

Руските военни блогъри се считат за алтернативен източник на информация от фронтовата линия при липсата на официални сметки.

Контраофанзивата на Украйна започна на редица фронтове миналия месец, но досега е отбелязала много малко ясни печалби. Генералите на Киев предупредиха, че бързите резултати са почти невъзможни поради укрепените отбранителни линии на Русия и редиците от минни полета.

Човекът, който отговаря за операциите на юг, генерал Александър Тарнавски, каза пред BBC, че „всяка защита може да бъде пробита, но трябва търпение, време и умели действия“.Украинската западна бронетехника се бори срещу руската отбрана

Въпреки че засега няма никаква вест от Киев, неназовани представители на отбраната на САЩ казаха на американски медии, че е започнал нов натиск в украинската контраофанзива.

Американският институт за изучаване на войната заяви, че е започнало „интензивно фронтално нападение" към Robotyne, югоизточно от град Запорожия и на около 10 километра (6 мили) южно от град Орихов.

WarGonzo каза, че украинските сили бомбардират руските сили на север ern и източните покрайнини на Robotyne, въпреки че това не беше потвърдено от Киев. Руското министерство на отбраната каза, че украинските атаки там са били отблъснати.

Министърът на отбраната на Украйна Хана Малиар говори за "постепенен напредък" в натиска на Украйна към двата града Мелитопол и Бердянск. Всяко напредване към двата града би означавало решителна стъпка във военната кампания.

Ако силите на Украйна успеят да напреднат още повече в Роботине, следващото селище на юг е Токмак, по пътя за Мелитопол.

Една област, в която Украйна каза, че напредва, е южно от Бахмут, източният град, превзет от руските сили след дълга и ожесточена битка, превърнала го в руини.

Г-жа Малиар каза, че украинските сили постепенно се придвижват напред и се водят боеве в три села на фронтовата линия точно на юг от града. „Боевете са доста жестоки. Вражеският огън е интензивен“, каза тя.

В отделно развитие парламентът на Украйна гласува да удължи военното положение с още 90 дни, забранявайки на мъжете в бойна възраст да напускат страната.

Военно положение беше наложено, когато Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Гласуването също така означава, че парламентарните избори през октомври ще бъдат отложени.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР