Война. Инфлация. Избори. Украйна. След тях в първите десет се

...
Война. Инфлация. Избори. Украйна. След тях в първите десет се
Коментари Харесай

Кои са думите на годината и как ни променят

Война. Инфлация. Избори. Украйна. След тях в първите 10 се подреждат " газ ", " доброволци ", " мижав интерес ", " бежанци ", " хартиена коалиция " и " рашисти ".Това са думите с най-вече гласове от читателите в годишната анкета на на уеб страницата за езикова просвета " Как се написа ".

51% от хората избират думата " война ".

" Ние въобще не сме се заблуждавали, че това е " военна интервенция ", била тя специфична или не толкоз специфична. От самото начало здравомислещите хора знаеха, че това е начало на война. А " военна интервенция " беше един евфемизъм, с който Путин се опитваше да прикрие същинските си планове. Война е напълно естествената и пълноправна дума, в тази ситуация " - това споделя Павлина Върбанова от уеб страницата " Как се написа " в подкаста на Dir.bg " Trendy ".

 Какво се търсеше в Гугъл през 2022 Виж още

Освен анкетата, Павлина и нейни сътрудници вършат и проучване и разбор на най-употребяваните думи в медиите за миналата година. Това са думите: България, Русия, Украйна, война, Европа, Съединени американски щати, политика, цена и дете. Изследвани са всички онлайн източници на български език, които претендират да са медии.

" Даваме ли си сметка, какъв голям поток ни залива и каква част от информацията, която доближава до нас е качествена, тествана и написана от същински публицисти. Каква част от нея е мултиплицирана. И каква част от нея е чиста агитация. И на това бихме желали да обърнем внимание ", споделя Павлина Върбанова и добавя: " Но всичко стига до съзнанието на човек - и качественото и некачественото. Това е тревожното ".

Чуйте още от наблюденията на езиковеда Павлина Върбанова в аудиото!

 Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР