Володимир Зеленски поиска от България всякакво въоръжение, без летателни апарати.

...
Володимир Зеленски поиска от България всякакво въоръжение, без летателни апарати.
Коментари Харесай

България ще изпрати нова военна помощ за Украйна - реакциите на политиците

Володимир Зеленски изиска от България всякакво въоръжение, без летателни апарати. Това заяви тази заран военният министър Тодор Тагарев и удостовери - страната ще изпрати военна помощ на Украйна.

" Те ни предоставиха лист, това е един от следващите описи, без летателни средства всичко друго има. Ние разбираме потребностите на ВСУ, въпросът е кое е в нашите благоприятни условия, кое може да дадем и при какви условия ", сподели министърът на защитата.

Премиерът Денков е безапелационен - България няма да съобщи на Киев нищо, което би заплашило сигурността ни.

" Това, което би трябвало да е ясно, че работата на президента Зеленски е да търси военна помощ, обикновено е той да показа лист, както неколкократно изяснявам през последните дни - аз и министър Тагарев можем да предоставим единствено военна техника, която няма да заплаши нашата сигурност. Това, което беше направено в зала, желая ясно да се разбере - смесването на листата на Зеленски, с който той евентуално върви в другите страни и споделя от какво има потребност, с това, което действително България би могла да даде, което не подхожда на този лист, сместването на тези две тематики води до напрежение, което е ненужно. Отново дублирам - България ще изпрати това, което военните в България са споделили, че няма да заплаши нашата сигурност ", увери Николай Денков, министър-председател на Република България.

Ето и част от позициите на парламентарните групи:

Христо Гаджев, ПГ на ГЕРБ-СДС:

" Списъкът не ни е възложен в Народното събрание. Това очевидно ще стане в идващите дни, да забележим какъв ще бъде анализът на Министерство на защитата. Ако съдим от предните описи, те постоянно са били в действителност необятни, тъй като Украйна се нуждае от доста неща, съвсем от всичко. Вече би трябвало да забележим какво ще бъде решението на Министерство на защитата и на Министерски съвет ".

Ивайло Мирчев, ПГ на " Продължаваме промяната - Демократична България ":

" В никакъв случай даже не е толкоз дълъг самият лист и като размер е подобен на първия размер, който ние изпратихме, а като стойност той е повече от непретенциозен. Въпреки това, без по никакъв метод да бъде нарушавана боеспособността на Българската войска, ние оказваме помощ на Украйна с оръжия, муниции с неща, от които имат потребност, тъй като по този начин е редно - дано сме почтени. Украйна заплаща за боеприпасите и въоръжението, което ние изпращаме за последните 18 месеца. Военно-промишленият комплекс е осъществил към 5 милиарда лева ".

Ивелин Първанов от ПГ на " Възраждане ":

" Какви бракми ще ни осигурите на мястото на това, което ще предадем като бронирана техника? Защото виждаме по какъв начин хубаво бракми горят по степите и няма кой да ги изтегля ".

Мустафа Карадайъ, ръководител на Движение за права и свободи:

" Народното събрание е взело своето решение. За всяка една друга конкретика - въпросите - към тези, които се занимават с конкретиката. Още един път ще ви повторя - въпросите ви към министър Тагарев. Там са описите и конкретиката, а решението, идващото ще бъде на Министерски съвет. Народното събрание е взело своето решение ".

Тошко Йорданов, ръководител на ПГ на " ИТН ":

" Вчера, на тези протоколни срещи, нямаше такива диалози. Ако това е правилно, министърът на защитата Тагарев, би трябвало доста да внимава какво ще направи, тъй като армията е преди всичко. Ако вътре има всичко, без летателни средства, останалото всичко, което е значимо за България е танковете ни. Има 40 осъвременени танка, които, в случай че тръгне да ги дава, ще оголи войска и ще би трябвало да си носи следствията за това, както и системите Противовъздушна отбрана. Ако тръгне да ги дава, би трябвало да избере кое да бъде уязвима точка - София или АЕЦ. В тази посока ще срещне опозиция, а в случай че го направи, ще си носи следствията за това. Няма надзор върху министъра в тази посока ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР