Volkswagen, чийто стремеж за разработване на твърдотелна батерия за електрически

...
Volkswagen, чийто стремеж за разработване на твърдотелна батерия за електрически
Коментари Харесай

Какво се случва с твърдотелните батерии - Светия Граал на електромобилите?

Volkswagen, чийто блян за създаване на твърдотелна батерия за електрически коли взаимно с американския стартъп QuantumScape бе придружен от голям брой проблеми, хвърля по-широко мрежата си в търсене на достижения в едно поле, което евентуално може да промени пазара.

Германският авто колос води диалози с френската компания Blue Solutions, която към този момент създава твърдотелни акумулатори за електрическите рейсове на Daimler, за адаптиране на дизайна за коли, оповестяват пред Reuters източници от компанията. Според тях VW и Blue Solutions имат за цел да реализират съглашение за взаимна разработка през идващите месеци.

Тази стъпка на немския авто колос да разшири партньорствата си в региона демонстрира сериозните механически спънки, които попречват по-широкото развиване на технология за твърдотелни акумулатори, обсъждана от поддръжниците си като " Свещения Граал " на батериите за електрически транспортни средства, обещаващ по-дълъг пробег и по-кратко време за зареждане от обичайните литиево-йонни модели.

Говорител на Blue Solutions, поделение на френския конгломерат Bollore, удостоверява новината, че компанията работи по батерия за леки коли и декларира, че е подписала контракти за разработка с BMW и друга компания, и води договаряния с трета, само че отхвърля да уточни съответни имена.

VW, Toyota, BMW и други международни производители на коли се борят да разгадаят загадката на твърдотелните акумулатори, които остават недостъпни макар десетилетията на проучвания и милиардите долари вложения.

" Много обещания не бяха изпълнени и няколко автомобилни производители и вложители се опариха ", споделя Рори МакНълти от консултантската компания Benchmark Mineral Intelligence. " Има доста добре тествани данни и технологии, само че може ли промишлеността да ги приложи надеждно и в огромен мащаб? "

Blue Solutions, от своя страна, е изправена пред съществени провокации в устрема си да понижи коренно четиричасовото време, нужно за зареждане на актуалните ѝ акумулатори. Подобен интервал е вероятен за рейсовете, паркирани през нощта в депата, само че е нефункционален за електрически автомобили. Говорител на компанията разяснява пред Reuters, че тя работи върху батерия за леки коли с време за зареждане от 20 минути и има за цел да построи " гигафабрика " за нея до 2029 година

Липсата на търговски триумфи в бранша е понижила ентусиазма на пазара - съгласно данни на PitchBook размерът на световните покупко-продажби с рисков капитал в компании за твърдотелни акумулатори е понижен със 72% през предходната година до 146 млн. $.

" Интересът на вложителите към твърдотелните акумулатори е намалял. Те се питат дали рискът си заслужава ", споделя Джеф Питърс, сътрудник в Ibex Investors.

Още доста работа

В идеалния случай твърдотелните акумулатори плануват подмяна на течния електролит, през който минава електрическият заряд в литиево-йонните акумулатори за електрически транспортни средства, с корав сурогат, като по този метод се понижава заплахата от пожар, както и размерът на батериите. За негативния терминал се употребява литиев метал, който покачва продуктивността. Измерването на точната композиция от химикали и материали, тъй че те да не реагират неподходящо между тях, обаче е минно поле.

Стартъпът QuantumScape, в който основният акционер VW е вложил 300 млн. $, е образец за това по какъв начин твърдотелната технология не съумява да оправдае първичните упования.

Сделката сред двете страни е подписана през 2018 година и планува твърдотелната технология да зарежда електрическите автомобили на Volkswagen до 2025 година Тя се чака да разреши на e-Golf да усили повече от два пъти пробега си до 750 км. Когато след това QuantumScape става обществена компания посредством назад обединение с сдружение със специфична цел за придобиване в Ню Йорк през 2020 година, тя декларира, че се стреми към комерсиално произвеждане на акумулатори през 2024 година

Въпреки това към днешна дата всеобщото комерсиално произвеждане остава далечна вероятност, даже откакто QuantumScape изпрати първите си прототипи на VW и други евентуални клиенти в края на 2022 година - начало на това, което нормално е дълголетен развой на тестване и узаконяване.

Освен това батерията не е чисто твърдотелна, защото употребява течен електролит, макар че разчита на керамика за делене на позитивните и негативните клеми.

" Все още имаме доста работа за извършване ", показва основният изпълнителен шеф на QuantumScape Джагдип Сингх. " Прототипът има за цел да покаже, че главната функционалност е налице, а не че клетката е изцяло изгладена от позиция на всички разнообразни недостатъци, които могат да се появят по време на индустриалния развой. "

Акциите на QuantumScape, които доближиха връх от 132,70 $ през декември 2020 година, от този момент са потънали до 7,37 $, което дава на компанията пазарна стойност от към 3,6 милиарда Тя към момента не е показала по кое време чака комерсиално произвеждане в огромен размер, само че Goldman Sachs предвижда, че това е най-вероятно да се случи през втората половина на десетилетието.

През октомври предходната година QuantumScape декларира в регулаторно заявление до Комисията по скъпи бумаги и фондови тържища на Съединени американски щати, че не е спазила етапните цели за комерсиализация, планувани в договорката с VW от 2018 година, и че по този метод немският авто производител има право да приключи взаимното дружество, в случай че реши да го направи.

Пробивът на Toyota

Volkswagen и QuantumScape не са единствените играчи, които са понижили упоритостите си поради техническата трудност на твърдото тяло.

Toyota, най-големият производител на коли в света, беше определил 2025 година за пускане на производството на твърдотелни акумулатори, само че през юни промени прогнозата си за 2027 или 2028 година

Въпреки това предходната година японската компания разгласи, че е постигнала механически пробив, без да дава детайлности отвън планувания пробег от 1200 км или повече и време за зареждане от 10 минути.

Няколко други компании също имат проекти за въвеждане на твърдотелни акумулатори, в това число китайският водач в региона на батериите CATL, LG Energy Solution, Solid Power, ProLogium, Honda и Nissan.

Лидерът на пазара на електрически автомобили Tesla е изключение в промишлеността, защото не е показал подробни проекти за създаване на твърдотелни акумулатори.

Ключов въпрос, с който се занимават учените в региона на твърдотелните акумулатори, е въздействието на въвеждането на литиев метал за анода. Литиевият метал може доста да увеличи продуктивността, само че постоянно провокира реакции с твърдите съединения, в това число основаване на дендрити - шиповидни формирания, които водят до пукнатини и недостатъци и в последна сметка до риск от късо съединяване.

Производителите на акумулатори, автомобилните компании и откривателите са опитвали да употребяват разнообразни субстанции за корав електролит в три съществени категории: полимери, сулфиди и оксиди. Някои компании към този момент даже са пуснали частични версии на твърдотелни акумулатори, които оферират някои преимущества на технологията.

Китайските разработчици на електрически транспортни средства Nio и Seres да вземем за пример пуснаха на пазара модели на електрически транспортни средства с " полутвърдотелни " акумулатори, които имат както твърди, по този начин и гелообразни електролитни съставни елементи, само че не употребяват литиевометални аноди.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР