Волен Сидеров заяви, че предложил на ВМРО и НФСБ коалиция

...
Волен Сидеров заяви, че предложил на ВМРО и НФСБ коалиция
Коментари Харесай

Пируетите на Сидеров

Волен Сидеров съобщи, че предложил на Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ коалиция с Николай Бареков за евроизборите, тъй като вотът щял да е ключът към оцеляването на кабинета

© Анелия Николова Още по тематиката
Управляващите: Коалицията е постоянна и вървим напред

Персоналните промени в държавното управление ще се разискват идващия понеделник
3 сеп 2018
НФСБ остава в ръководството, само че при избрани условия

Партията на Симеонов изиска Волен Сидеров да не е едноличен водач на групата на патриотите в Народното събрание
3 сеп 2018 Докато четете този текст, не е изключено водачите на трите партии от дребната ръководеща коалиция " Обединени патриоти " да са заровили томахавката на свадите и да са се подписали под ново съглашение, с което да заявяват единството си. Така направиха при започване на септември, когато Сидеров настояваше за оставката на Валери Симеонов от вицепремиерския пост, а от НФСБ му дадоха отговор с искане той да напусне председателското място на парламентарната група.

Възможно е обаче и разгорелият се тази седмица спор сред Сидеров и Симеонов да продължава с цялостна мощ. Превратностите в редиците на по-малкия съдружен сътрудник на ГЕРБ не подлежат на прогноза, тъй като са избухлива примес от персонални връзки и моментни импровизации. Това, което наподобява като сериозна рецесия сутринта, може да се окаже просто следващият разкол, който към този момент е сподавен вечерта. И назад - трупаното от много време насам напрежение да избие в политически бракоразвод, който да заплаши стабилността на държавното управление.

Към 17 октомври (сряда) абсурдът сред водачите на две от партиите в " Обединените патриоти " изглеждаше сериозен, тъй като скрепеното през септември с подписите на Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров помирение беше оповестено за невалидно. Депутатите от групировката на Симеонов снеха доверието си от водача на " Атака " и обявиха, че ще изискат оставката му като ръководител на парламентарната група. В сряда вечерта Симеонов беше още по-категоричен - че без значение какво ще бъде решението на съвета за НФСБ Сидеров към този момент не е ръководител на групата.

Как се стигна дотук

Реакцията на народните представители от НФСБ беше във връзка появили се надписи на партийната телевизия на " Атака " - " Алфа ", в които Валери Симеонов беше разгласен за " индивида на Сорос в държавното управление ". Те бяха предшествани от поредност от други ходове на Сидеров (извън това да преследва вечер чужденци по улиците в София). Първо водачът на " Атака " се появи на проведения от евродепутата Николай Бареков конгрес на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа, на който беше разгласен за " най-разпознаваемия закостенял политик в Европа ". Това сътвори усещането, че Сидеров се готви да се яви на евроизборите в коалиция с Бареков. Самият евродепутат също се опита да направи такова подстрекателство, само че по-късно се оказа, че концепцията на двамата е Бареков да стане част от обединението " Обединени патриоти " за европейските избори.

Колаборацията Бареков - Сидеров беше предшествана от още една взаимна тяхна акция. Пръв евродепутатът заяви и се озова на мястото на случая, при който брачната половинка на Сидеров - Деница Гаджева, упрекна судански жител в нападателно държание. Лидерът на " Атака " употребява мотива да насочи остри рецензии към Министерство на вътрешните работи и разгласи, че желае човек от групировката му да оглави ведомството. Това пък породи подозрения, че Сидеров се пробва да наложи кандидатурата за основен секретар на напусналия управлението на " Атака " Светослав Лазаров, макар изказванията на депутати от партията му, че отдръпването на Лазаров от партийния пост е поради влошени връзки сред двамата. В късния следобяд в понеделник в изявление за Българска национална телевизия Валери Симеонов отхвърли вероятността Лазаров да бъде препоръчан за основен секретар на Министерство на вътрешните работи, отхвърли изрично партията му НФСБ да взе участие на евроизборите с групировката на Бареков и съобщи, че украинската черква би трябвало да е самостоятелна от съветската патриаршия. Малко по-късно партийната телевизия на " Атака " - " Алфа ", спря да излъчва, като на черен декор се появи надпис: " Телевизия " Алфа " спря. Питайте държавното управление за какво. "

На идващия ден започнаха да се появяват разнообразни надписи, които нападнаха Симеонов и го упрекваха в " ерес на православието ". Вицепремиерът беше наименуван и " човек на Сорос ". Заедно с това Сидеров спря да подвига телефона на сътрудниците си от " Обединените патриоти ". Партньорите му от Вътрешна македонска революционна организация нямаха пояснение каква е задачата на Сидеров. Обяснение за държанието на водача им нямаха и депутатите от " Атака ". Малко откакто от НФСБ отдръпнаха доверието си от Сидеров, телевизия " Алфа " стартира още веднъж да излъчва, а Сидеров даде крачка обратно, като съобщи пред Българска национална телевизия в сряда вечерта, че " задачата му не е била да се кара с Валери Симеонов ". Единственото му предпочитание било " Обединените патриоти " да се явят дружно на евроизборите. Сидеров отхвърли и че ще влиза в коалиция с Бареков за евровота.

Какво желае Сидеров

Заради разнопосочните офанзиви на Сидеров в " Обединените патриоти " имаше разнообразни тълкувания за държанието на водача на " Атака ". " Клеветническата акция на Сидеров за мен е необяснима. Единствено си я изяснявам с персоналното предпочитание на Сидеров да бъде първи номер в листата на " Обединените патриоти " за европейските избори. Виждайки, че не се сбъдва това негово предпочитание, евентуално това стимулира нападателните му нападки по мой адрес ", допусна Валери Симеонов, представен от организация " Фокус ". Подобно пояснение имаха и депутатите на НФСБ. Неофициално от дребната коалиция споделят, че Сидеров е разговарял с водача на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов за опцията той да оглави листата на патриотите за евровота вместо претендента на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки, който сега е евродепутат. Каракачанов обаче му дал отговор, че той може да оглави листата, само че няма гаранции, че Джамбазки няма да го измести от първото място посредством преференции, което, в случай че се случи, ще провокира сериозен скандал в обединението. На предходния избор Джамбазки получи близо 20 500 преференции и не му доближиха 6 хиляди гласа, с цел да измести от първото място Бареков, с който Вътрешна македонска революционна организация се яви в коалиция тогава. Сидеров, който е водил тогава листата на " Атака ", е получил 8500 преференции. Отделно от това патриотите се тормозят и че със Сидеров отпред на листата могат да получат по-малко гласове, в сравнение с, в случай че Джамбазки я води. Против Сидеров да води листата са и от НФСБ.

Атаката на Сидеров съответства и с решението на Вселенската патриаршия да признае независимостта на Украинската православна черква. Сидеров е бранител на Руската православна черква и не за пръв път атакува Симеонов по тази линия. " Валери Симеонов закрива и разкрива автокефални църкви като нощни заведения в Слънчев бряг - това към този момент е неприемливо. Да всяваш ерес в църквата е типичната Соросова работа. Нека да се поправи - да каже няма да върша разколи в църквата, няма да се меся ", сподели Сидеров пред Българска национална телевизия.

Депутатът от НФСБ и зам.-председател на партията Валентин Касабов даде и друго пояснение за държанието на Сидеров. " Лицето Сидеров " най-малко един път в месеца върви на информация в Сараите (мястото, където живее почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган) ". Не знам какво прави там. Винаги след тези привиквания стартират свадите ", сподели Касабов пред bTV. Той даде образец с гласуването на последния избор на съмнение към държавното управление на Борисов за сигурността. " Сидеров изчезна, не гласоподава ", съобщи Касабов. В отговор водачът на " Атака " съобщи, че ще го съди " до дупка ".

Има ли заплаха за болшинството

Целият този несъвършен политически цирк нямаше да заслужава толкоз внимание, в случай че от него не зависеше стабилността на държавното управление.

От ГЕРБ разясниха внимателно следващия трус в редиците на патриотите. " Ние имаме съдружно съглашение, в което ясно е подписано какво би трябвало да вършим четири години. В обединението " Обединени патриоти " имат правила, от които аз не се интересувам ", съобщи министър председателят Бойко Борисов от Брюксел. В сходен жанр беше и изказването на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Въпреки изострените връзки сред Сидеров и Симеонов от партията на Борисов смятат, че до разединение в редиците на съдружния им сътрудник надали ще се стигне, даже и трите партии от " Обединените патриоти " да не се явят дружно на европейските избори. Сидеров разполага с осем депутати и в случай че напусне парламентарната група, няма да може да образува своя група, което значи, че народните представители от " Атака " ще бъдат самостоятелни депутати. А това влече след себе си редица ограничавания, като да вземем за пример това, че ще разполагат с лимитирано време за изявления от парламентарната естрада. Ще изгубят и правото си на присъединяване в парламентарните комисии. Освен това даже и да напусне обединението, Сидеров няма да сътвори разтърсване в държавното управление, тъй като квотата му в кабинета е заета от хора, които не са част от групировката му и може да се окажат лоялни повече на Борисов, в сравнение с Сидеров. А и осемте гласа на " Атака " могат да бъдат обезщетени от депутатите от партията на варненския предприемач Веселин Марешки и от двамата самостоятелни депутати в Народното събрание.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР