Военното разузнаване трябва да се ръководи от военен. Такова мнение

...
Военното разузнаване трябва да се ръководи от военен. Такова мнение
Коментари Харесай

Военното разузнаване трябва да се ръководи от генерал, твърди експерт

Военното разузнаване би трябвало да се управлява от боен. Такова мнение изрече Симеон Николов, шеф на Центъра за стратегически проучвания, сигурността и интернационалните връзки, пред БНР във връзка последните промени в съответния закон и наложеното от президента Румен Радев несъгласие. Преди да излязат в лятна почивка депутатите от парламентарното болшинство трансформираха Закона за военното разузнаване и одобриха, че то може да се оглавява и от граждански. Само преди 4 години същите ръководещи от ГЕРБ отново поправяха същия нормативен акт, само че в противоположна посока – единствено военни да са отпред на това разузнаване. Сега ръководещите в типичния си жанр направиха промяна на корекцията.

"За мен няма никакво подозрение, че тази работа би трябвало да бъде управлявано от боен. Не тъй като такава е практиката в съвсем всички страни от НАТО и не тъй като българското военно разузнаване по традиция постоянно е имало за началник военачалник и то с две академии. А тъй като същността и обсегът на неговата активност е такава ", разяснява Симеон Николов. По думите му началникът на Военното разузнаване би трябвало да бъде човек с военно обучение, да има дълготраен опит на шпионин, да е геополитик и визионер и да бъде добър и ловък началник.

"Не се става военачалник с триене на депутатската пейка, нито шпионин - с чиновническа работа в Министерството на защитата ", уточни специалистът.

По думите му по време на прехода не сме говорили намерено за военното разузнаване. "Манията за секретност пречеше да разбираме неговото значение в една демократична страна ", означи Николов. Според него доста малко хора знаят за героизма на българските офицери в Ирак или за високите оценки на сътрудниците ни от НАТО за резултатите от съдействието им с военното разузнаване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР