Военното правителство в Нигер твърди, че е осуетило опит на

...
Военното правителство в Нигер твърди, че е осуетило опит на
Коментари Харесай

Хунтата в Нигер твърди, че сваленият президент Мохамед Базум се е опитал да избяга

Военното държавно управление в Нигер твърди, че е осуетило опит на сваления някогашен президент Мохамед Базум да избяга от ареста.

Бившият президент се опита да избяга през нощта със фамилията си, готвачи и защита, сподели боен представител.

Имаше проекти групата да излети с хеликоптери, само че проектът беше осуетен, добави той.

Г-н Базум е бил под наблюдаване задържан, откакто членове на неговата президентска защита проведоха прелом в края на юли.

Нигер е основна част от африканския район, прочут като Сахел - пояс от земя, който се простира от Атлантическия океан до Червено море. Районът е обиден от джихадисти и заобиколен от военни режими.

Опитът за бягство се е случил към 03:00 (02:00 GMT) в четвъртък, военният представител Амаду Абдраман сподели по държавната телевизия.

„ Сваленият президент Мохамед Базум и фамилията му, двамата му готвачи и двама охранителни детайли, се пробваха да избягат от мястото си на задържане, " той сподели.

Опитът за бягство се провали и " основните настоящи лица и някои от съучастниците " бяха задържани, добави той.

Сложният проект включваше господин Базум да стигне до укритие в покрайнините на столицата Ниамей, сподели господин Абдраман.

След това групата е възнамерявала да излети с хеликоптери, " принадлежащи на непозната мощ " към Нигерия, добави той, осъждайки " безотговорното отношение " на господин Базум ".

Не е ясно къде в този момент са държани някогашният президент и останалите от групата. Започнато е следствие.

„ Франция ни взема за идиоти “ – Вътрешен прелом в Нигер

Нигерските военни смъкнаха демократично определения президент с прелом на 26 юли.

Той отразява сходни военни превземания в прилежащите Буркина Фасо и Мали, на фона на ислямистки протест и възходящо съветско въздействие в по-широкия район на Сахел посредством своята наемническа група Вагнер. < /p>

Г-н Базум отхвърли публично да подаде оставка.

Въпреки пленничеството си, той съумя да разгласява публикация във The Washington Post, в която се показва, че е бил пленник и че превратът ще има „ опустошителни последствия за страната ни, нашия район и целия свят ".

Скоро след свалянето на господин Базум президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани той да бъде " неотложно освободен " и " опазване на мъчно извоюваната народна власт на Нигер ".

Това последва приключването на краен период от Ecowas, силов блок от западноафрикански страни, за водачите на преврата да се изправят надолу.

Нейните закани за военна интервенция не бяха изпълнени и хунтата продължава да пренебрегва настояванията за независимост на президента.

Партията и членовете на фамилията на господин Базум споделят, че той не е имал достъп до течаща вода, електричество или свежи артикули.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР