Мали отлага президентските избори през февруари поради „технически проблеми“

...
Военното правителство на Мали обяви, че ще отложи насрочените за
Коментари Харесай

Военното правителство на Мали обяви, че ще отложи насрочените за февруари президентски избори, чиято цел беше връщането на цивилни лидери на власт в обхванатата от конфликт западноафриканска държава .

Два тура от гласуването – първоначално определени за 4 и 18 февруари – „ще бъдат леко отложени поради технически причини“, каза правителственият говорител Абдулайе Майга пред репортери в понеделник.

Тези причини включват въпроси, свързани с приемането тази година на нова конституция и преглед на избирателните списъци, каза той.

Той също цитира спор с френската компания Idemia, която според правителството участва в процеса на преброяване.

„Новите дати за президентските избори ще бъдат съобщени по-късно“, каза Майга.

Военните лидери на Мали се ангажираха да проведат изборите през февруари след натиск от Икономическата общност на западноафриканските държави. Това доведе до премахването на регионалния блок от търговски и финансови санкции срещу Мали през юли миналата година.

Санкциите бяха наложени през януари 2022 г., когато военното правителство обмисляше да остане на власт до пет години.

На 18 юни тази година малийците гласуваха на референдум, също отложен с няколко месеца, който въведе нова конституция, която според противниците дава на държавния глава широки правомощия. Но правителството каза, че ще проправи пътя към избори и връщане към гражданско управление.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР