Военноокръжната прокуратура в Сливен отказа да се занимава с гардовете

...
Военноокръжната прокуратура в Сливен отказа да се занимава с гардовете
Коментари Харесай

Най-голямото провинение на гардовете на Доган в Росенец са, че не са се легитимирали |

Военноокръжната прокуратура в Сливен отхвърли да се занимава с гардовете на Националната работа за защита, които изблъскаха съпредседателя на Демократична България Христо Иванов и деятелите на Демократична България Иво Мирчев и Димитър Найденов при опита им да стъпят на брега към лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец.

Решението е на прокурор Байчо Кулев и съгласно него гардовете са направили редица нарушавания, закононарушение обаче няма. Въпреки настоятелното искане на Христо Иванов да се легитимират като чиновници на НСО, те не са го създали и това е най-тежкото им нарушение съгласно обвинителя. Както се видя и от видеото, при случая гардовете са по тениски и къси панталони, без отличителни знаци.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов стигна по вода до брега край постройката, известна като морския сарай на Доган до нефтеното пристанище Росенец на 7 юли. Здрави момчета обаче го посрещнаха извънредно негостоприемно. Иванов и спътниците му съумяха да забият българския трикольор на брега, само че по-късно бяха изблъскани в морето, защото съгласно въоръжените охранители се намирали на частна благосъстоятелност.

Иванов се опита безрезултатно да им изясни, че бреговата линия е изключителна държавна благосъстоятелност.

Водната база Росенец е под защита на НСО от май 2019 година, излиза наяве от постановлението на прокурор Кулев. Освен това имало груба схема на охраняваната линия, в която не е маркирано мястото, където са стъпили тримата от Демократична България. Нямало и знаци, че зоната е охранявана.  

Според прокурор Кулев дейностите на гардовете от НСО не могат да се окачествят като непочтено и жестоко нарушаващи публичния ред. Действията им били за " попречване навлизането на лица в охранителен обект ". А ръководителят на екипа от охранители е взел това решение " изхождайки от неправилната визия, че бреговата линия е част от парцела ". При изблъскването на тримата не била употребена груба мощ и оръжие. 

Действията на охранителите не били груби и не изразявали пренебрежение към обществото, както изисква Наказателният кодекс, с цел да е осъществено безчинство. Гардовете неведнъж молили Иванов, Мирчев и Найденов да си тръгнат, написа още Кулев. 

" Видно от изказванията на Христо Иванов, неговата цел била да направи политическо изказване като даде публичност пред обществото за някои проблеми в страната и противозаконни дейности на лица от политическия хайлайф на страната. Тези цели са били изпълнени в цялостен размер ", счита прокурор Байчо Кулев.

Заради всичко това той не намира данни за осъществено закононарушение по смисъла на Наказателно-процесуален кодекс от страна на НСО и отхвърля да образува досъдебно произвеждане.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР