Военномедицинската академия (ВМА) ще стане център за бъбречни трансплантации. Това

...
Военномедицинската академия (ВМА) ще стане център за бъбречни трансплантации. Това
Коментари Харесай

ВМА ще се лицензира като център за бъбречни трансплантации

Военномедицинската академия (ВМА) ще стане център за бъбречни трансплантации. Това стана ясно от думите на нейния шеф проф. Венцислав Мутафчийски през днешния ден.

„ Добрата вест е, че ВМА е на прага на подписване на контракт и лицензиране като център за бъбречни трансплантации. Радостни сме, че можем да дадем този принос в обществото “, разяснява генерал-майор Мутафчийски по време на церемонията по отбелязване на Европейския ден на донорството от медици и трансплантирани от екипите на лечебното заведение.

„ Дървото на живота ” в памет на донорите бе допълнено с имената на петима души, дали през 2022 година късмет за втори живот на тежкоболни пациенти във ВМА, оповестяват от пресцентъра на болничното заведение.

„ През тази година се навършиха 15 години от първата чернодробна трансплантация във ВМА, 85 са към този момент направените общо интервенции, като пет са през последните 10 месеца. Сравнително непретенциозен резултат за годината, изключително след пандемията, когато имаше още по-голямо закъснение, само че това не смъкна нашия възторг, в противен случай. От тази година ВМА към този момент е с 24-часово дежурство, целогодишно, т.е. когато и да възникне обстановка, ние можем да отговорим. За страдание, останахме един от последните центрове за трансплантация, разяснява още проф. Мутафчийски.

Той изрече своята сърдечна признателност към околните на донорите и към екипите, без които реализирането на донорските обстановки е невероятно.

„ Да разпространяваме голямото значение на донорството и трансплантацията, с цел да получат българските жители, чакащи за трансплантация, втори късмет за живот, е наша обща цел. Част от това изпитание е и тази годишна самодейност на ВМА. Донорството е безплатен акт на даряване. Един човек, изпаднал в мозъчна гибел, може да избави 8 човешки живота посредством органно донорство. Важно е да приказваме за донорството, с цел да могат нуждаещите се от трансплантация български жители да получат късмет за живот “, съобщи от своя страна министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, който участва на церемонията.

„ Благодаря на управлението на ВМА и на всички екипи, които са част от този развой, включително и нашите военнослужещи от Авиобаза „ Враждебна ”. Този развой несъмнено е сложен, само че с воля, неизменност и с нови съидейници повече нуждаещи се жители ще живеят с вярата да получат орган, който да им разреши да водят естествен живот “, се показва в приветствието на министъра на защитата Димитър Стоянов.

„ Трансплантациите на черен дроб във ВМА към този момент са рутинна активност. Добрите резултати идват с помощта на сплотеността на екипите и ангажираността на всеки един експерт, участващ в процеса. Благодаря за поддръжката на целия колектив на болничното заведение, реверанс пред околните на донорите за силата, която откриха да спасим пет човешки живота през актуалната година “, сподели проф. Никола Владов, началник на трансплантационния екип.

Неизменна част от множеството донорски обстановки със своята бърза и своевременна реакция са и екипите на Военновъздушните сили на Република България. Партньори и другари – медици и летци, дружно в борбата за човешкия живот. И през днешния ден пред „ Дървото на живота ” бяха смелите въздушни асове от Авиобаза „ Враждебна ” Георги Пешев, капитан Митко Гергов и капитан Любомир Кирилов, които не скриха гордостта си, че вземат участие в една от най-важните задания към обществото.

„ Много хора чакат трансплантация... никой не желае да умира, само че в случай че можеш, умирайки, да окажеш помощ – помогни, с цел да живеят други. Благодаря на околните, благодаря на моите професори, които аз назовавам бащи и с помощта на които съм жив и здрав към този момент 15 години “, съобщи вторият трансплантиран във ВМА пациент – алената легенда Джони Велинов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР