Военно-окръжна прокуратура-Сливен внесе в Сливенския военен съд обвинителен акт срещу

...
Военно-окръжна прокуратура-Сливен внесе в Сливенския военен съд обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

ВОП-Сливен обвини пилота на самолета СУ-25, който се разби на летище Безмер

Военно-окръжна прокуратура-Сливен внесе в Сливенския боен съд обвинителен акт против водача на щурмови аероплан Су-25, който се разруши на 28.09.2022 година на летище Безмер.

Пилотът на самолета - старши офицер П.Д, е упрекнат, че при осъществяване на бойно упражнение за полет и кацане в двойка като втори аероплан (воден) е нарушил съответни правила по техниката на пилотиране и е позволил управлявания от него аероплан да навлезе в формирана от самолета на лидера вихрова въздушна спътна диря. Това нарушаване съгласно специалистите е довело до смяна на полетната обстановка, която за доста малко време (части от секундата) прераснала от комплицирана в спешна, защото самолетът почнал неконтролирано смъкване с надолнище наляво.

Обвиняемият офицер катапултирал от машината в последния вероятен безвреден миг от полета, което е избавило живота му. Щурмовият аероплан траял полета си надолу с дребен надолнище наляво и се разрушил при срещата му със земната повърхнина като по едно и също време с това се запалил.

При спешното приземяване водачът е получил разнообразни по степен травми и пострадвания, представляващи в своята цялост една лека и една междинна телесни повреди. 

Пълното разрушение на бойния аероплан, позволено по несъобразителност от водача, е довело до обилни имуществени вреди на Военновъздушните сили на Република България. Изготвената по досъдебното произвеждане експертиза сочи, че вредите са за над пет милиона лв..

В хода на следствието са събрани голям брой доказателства като са осъществени огледи на местопроизшествието, направени са редица експертизи с присъединяване на авиоексперти и други експерти по военна техника, разпитани са повече от 25 очевидци, оценени са видеозаписи, изискани са документи и са конфискувани материални доказателства.

Предстои делото да бъде планувано във Военния съд-Сливен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР