Военно-апелативният съд (ВоАпС) е оправдал и на втора инстанция бившия

...
Военно-апелативният съд (ВоАпС) е оправдал и на втора инстанция бившия
Коментари Харесай

Втори съд оправда ген. Шивиков за присвоени одеяла и дрехи от Афганистан

Военно-апелативният съд (ВоАпС) е оправдал и на втора инстанция някогашния пълководец на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков по делото, по което е обвиняем за заграбване и документни закононарушения. Проверка сподели, че в края на предходната година състав на ВоАпС с ръководител полк. Цаньо Ангелов е удостоверил присъдата на Софийския боен съд, заяви " Лекс ".

Според обвиняването Шивиков е присвоил военно имущество за 10 225 лв. през лятото на 2010 година като народен пълководец на 18-ти контингент на България в Афганистан. Става дума за одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи, които били предоставени на всеки контингент и трябвало да бъдат раздадени като безплатна помощ за локалното население. В края на задачата част от това имущество останало нераздадено и вместо да бъде предадено на идващия контингент, генералът разпоредил да бъде превозено с боен полет до България. На 24 август 2010 година на летище Пловдив пристигнали 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 зимни комплекта - яке с панталон, ръкавици, шал и шапка на ИСАФ, 104 зимни якета, 135 спортни екипи с надпис Афганистан, 20 топки и 18 походни кревати.

Нарушенията били открити от Военната полиция, последвала и инспекция от Министерството на защитата, съгласно която е налице " незаконен импорт на имущество, принадлежащо на съдружен сътрудник ", само че това останало без последици, показаха от прокуратурата при внасянето на делото в съда. В хода на следствието били тествани и отхвърлени версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България.

Бившият пълководец на карловската бригада е упрекнат още, че е направил и документно закононарушение , като в разказа на товара записал, че това е доставка по линия на " Гражданско-военното съдействие ". Военният съд в София два пъти връща делото на прокуратурата, тъй като в обвинителния акт не било посочено ясно времето на осъществяване на закононарушенията, нито в чия изгода се е разпоредил генералът.

 Военният съд оправда ген. Димитър Шивиков Виж още Военният съд оправда ген. Димитър Шивиков
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР