Военният научноизследователски кораб Св. св. Кирил и Методий се завърна

...
Военният научноизследователски кораб Св. св. Кирил и Методий се завърна
Коментари Харесай

Полярният ни кораб се завърна във Варна след първата си експедиция до Антарктида

Военният научноизследователски транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий " се завърна във Варна след първата си експедиция до Антарктида. Корабът отплава към ледения континент преди четири месеца, като задачата му беше да обезпечи превоза на българските учени до полярната ни база на остров Ливингстън и да взе участие в научноизследователските действия. Корабът беше посрещнат на Морска гара от президента Румен Радев, министрите на защитата и на образованието и от началника на защитата.

След 127 дни първият български научноизследователски транспортен съд се завърна тази заран у нас. Близките на членовете на екипажа с голямо неспокойствие чакаха те да се завърнат.

По време на формалната гала президентът Румен Радев сподели, че това е исторически триумф както за Военноморски сили, по този начин и за научните среди. Той сподели още, че изпитва горделивост от високия професионализъм и моралната отговорност на българските учени и моряци. Така на процедура страната ни има неограничени благоприятни условия в научната сфера.



Ръководителят на българската експедиция до остров Ливингстън проф. Христо Пимпирив също съобщи, че това в действителност е исторически миг и изпитва голямо удовлетворение от сполучливата задача. По думите му, България застана още веднъж на морската карта на света.



Снимки: Българска телеграфна агенция

Вижте повече в директното включване на Нивелина Няголова


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР