Военният министър Красимир Каракачанов коментира пред БНТ разразилата се истерия

...
Военният министър Красимир Каракачанов коментира пред БНТ разразилата се истерия
Коментари Харесай

Каракачанов удари рамо на пилотите от Граф Игнатиево: Имат право по устав, ако са несигурни, да откажат да летят

Военният министър Красимир Каракачанов разяснява пред Българска национална телевизия разразилата се нервност около отхвърли на военните водачи да изпълнят образователни маневри на база Граф Игнатиево през вчерашния ден, написа Пик.

 

Не всички водачи, а единствено дневната промяна не е излязла на образователни полети. Те по правилник имат право, когато няма подобаващи метеорологични условия и не се усещат готови, да откажат да летят. Това съобщи Каракачанов. 

Че ги ръчкат, ги ръчкат, призна той на въпрос дали някой извън подтиква военните. Има тематики, за които би трябвало да носят национална отговорност тези, които приказват. Днес отново се повдигна тази тематика. Но задачата по еър полисинга, по защитата на небето, се извършват. Спрени са подготвителните полети, уточни министърът. 

Не споделям, че някой е повлиял на водачите, а споделям, че тематиката се употребява за политически спекулации, разяснява Каракачанов. 

Той посочи, че има подписан контракт за няколко нови мотора, само че МО не ги е приело, тъй като има неизпълнени критерии. Има немонтирани сензори и моторите не може да се вкарват в употреба. Те няма да летят, до момента в който не се откри техническата им редовност. Става дума за 4 нови и 6 рециклирани двигетели. Разбирам желанието на водачите да летят, само че сигурността им е по-важна. Представете си да излети аероплан и да падне в Пловдив, уточни военният министър. На срещата с командира на авиобазата Граф Игнатиево и неговия заместител този въпрос беше обяснен, добави той. 

Говорят се неща, които не дават отговор нито на истината, нито на фактическото състояние. Не може да се приказва за протести и метежи. Никой не отхвърля, че в течение на доста години са насъбрани доста проблеми в авиацията. Но през днешния ден министър председателят сподели нещо доста правилно, че фактически за авиацията ни са отделени доста средства, сподели още министърът. 

В момента, считам, че има схващане, че бранш " Сигурност " е доста значим, за това се отпускат спредства за повдигане на заплатите, уточни той. Каркачанов акцентира, че е разговарял и с президета и с премиера по тематиката с отхвърли на водачите да летят. 

Четири от самолетите имат доста малко часове запас за хвърчене, напомни министърът. Той обясни, че, в случай че не бъдат доставени документите за новите мотори, няма да се съгласи те да бъдат въведени в употреба. Министърът обаче е уверен, че проблемите ще бъдат изчистени и моторите ще бъдат изрядни. Пилотите са смели, споделят, че са подготвени да рискуват, само че този риск не е оневинен, ние не сме във война, безапелационен е той. 

Ако се абстрахираме от разногласието какви ще бъдат изтребителите ни, в случай че се абстрахираме и от останалата ни авиация, би трябвало да изтъкнем, че 90 на 100 от техниката ни е руска. Това значи ли да не я ремонтираме?, попита реторично министърът. Новите 8 самолета са единствено началото на авиацията, само че защото става въпрос за доста пари - 1,2 милиарда са за новата бронирана машина, 1,5 милиарда са за изтребители, 820 хиляди са за флота, би трябвало да знаем, че тук не става въпрос да си купим прахосмукачка и на следващия ден да ни я доставят, посочи Каракачанов. 

По думите му, правилно е, че са купени скъпи хеликоптери и самолети за армията, само че за изтребителната авиация нищо не е направенои и модернизацията би трябвало да стартира, и тя няма да завърши за година-две. 

Министърът разкри, че през днешния ден, на Съвета по защита, е взето решение да се продължат диалозите за покупката на изтребители и ще се желаят нови предложения. От една страна сме член на НАТО, само че опциите ни не са като на Саудитска Арабия, а ние имаме стеснен финансов запас. Ние желаеме естествени цени, които дават отговор на опциите ни, не желаеме дарове, разяснява военният началник. Според него и трите плана за армията би трябвало да вървят редом, защото проблемите с флота и сухопътните войски са не по-малко значими от тези в авиацията. 

Доволен съм от опцията за повдигане на заплатите, по този начин ще покажем на военните, че имаме нужното отношение. На някои от тях ще вдигнем заплатите с 10%, хората, които служат в армията, го заслужават, отсече Каракачанов. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР