Военният министър Димитър Стоянов съобщи в Брюксел, че Нидерландия предлага

...
Военният министър Димитър Стоянов съобщи в Брюксел, че Нидерландия предлага
Коментари Харесай

Военният министър: Нидерландия предлага обучение на наши пилоти на Ф-16

Военният министър Димитър Стоянов заяви в Брюксел, че Нидерландия предлага образование на наши водачи на Ф-16.

" Още през месец юни беше поискано с писмо информация от нидерландската страна дали могат да ни бъдат предоставени самолети Ф-16 А и Б, както се водят, това са блок 15. Отговорът тогава беше, че няма такава опция и няма по какъв начин да ни бъдат предоставени. Коментирана беше обстойно и необятно тематиката от телевизионните екрани с разнообразни специалисти по какъв начин Нидерландия е подготвена да подари на България самолети Ф-16 в подмяна на нашите самолети МиГ-29. Да, имах среща с министъра на защитата на Нидерландия. Това, което показват сега като подготвеност, е да оказват помощ с тренинга на наши водачи за Ф-16 ", изясни военният министър.

Димитър Стоянов добави, че това, което се чака да бъде направено с нашите МиГ-29 е да осигурим първо запас, с цел да може да се води естествена летателна подготовка до края на 2023 година.

Освен това България може да образова военни санитари от украинската войска, добави министърът.

" Аз заявих нашето включване в задачата - според решението и на Народното събрание, и на Министерския съвет от предходната седмица. България ще взе участие и със състав, и със даване на съоръжение за трениране на украинските въоръжени сили. Какво тъкмо ще бъде оборудването сега не мога да разясня, заради простата причина, че следва изясняване. Не сме завършили още с разбора, който, уповавам се, до края на седмицата, ще бъде завършен и след това би трябвало да имаме и решение на Министерски съвет, с което да предоставим информация на Народно събрание за взимане на осведомено решение за даване на съоръжение, както на подготвителната задача, по този начин и на Украйна ", уточни Димитър Стоянов.

Това, което съм предложим, съобразявайки се с военната експертиза, е да имаме четири модула през годината по 15 образования за военни санитари. Мисля, че тук имаме положителни качества във ВМА и ще използваме тези качества, посочи военният министър.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР