Военният кабинет на Израел предвижда да разгледа в понеделник египетско

...
Военният кабинет на Израел предвижда да разгледа в понеделник египетско
Коментари Харесай

Израелският военен кабинет обмисля египетско предложение за нова сделка за заложници

Военният кабинет на Израел планува да прегледа в понеделник египетско предложение за нова договорка за освобождение на Заложници и помирение в Газа, заяви Jerusalem post.

Според саудитския новинарски уеб страница Asharq, представен от медията, Египет е предложил трифазна договорка, която управлението на " Хамас " разисква в Доха. И Египет, и Катар, работят по ходатайство при нова договорка за освобождение на заложници. Делегация на " Хамас " беше в Кайро предходната седмица, а представители на групировката " Ислямския джихад ", която също държи заложници в Газа, са там тази седмица. Египетското предложение планува към 40 израелски заложници, в това число останалите в плен дами и деца, както и възрастни мъже, да бъдат освободени. В подмяна на това Израел би трябвало да се съгласи за двуседмично помирение, което може да бъде удължено с в допълнение съглашение. През интервала би трябвало да продължи и допускането в Газа на филантропична помощ, в това число и гориво. Израел би трябвало също да освободи към 120 палестински пандизчии.

Втората фаза ще включва водени от Египет договаряния за сливане на " Хамас " и " Фатах ". Двете фракции са разграничени, откогато " Хамас " принудително прогони " Фатах " от Газа посредством кървясъл прелом през 2007 година Преговорите ще включват също основаването на технократско палестинско държавно управление за Газа, което да управлява филантропичната помощ и напъните за възобновяване на анклава. То също би трябвало да провежда избори в Газа.

Третата фаза планува договорка за всички останали заложници в подмяна на преустановяване на войната и освобождение на палестински пандизчии.

Израел настоя, че няма да приключи войната, до момента в който " Хамас " не бъде унищожена, без значение от освобождението на заложници, само че първата част от договорката е в сходство с оферти, направени от Израел. Представител на " Ислямския джихад " сподели, че договарянията в Кайро ще се съсредоточат върху " способи за преустановяване на израелската експанзия против народа ". Делегацията ще удостовери още веднъж позицията на групировката, че размяната на заложници ще би трябвало да обезпечи освобождението на всички палестинци, арестувани в Израел, " откакто бъде реализирано преустановяване на огъня ".

Към момента в Газа към момента са държани към 129 от 250-те заложници, които " Хамас " залови, когато нападна Южен Израел на 7 октомври, при което бяха убити над 1200 души. Около 110 от заложниците към този момент са освободени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР