Мали, Нигер и Буркина Фасо създават съюз за сигурност в Сахел

...
Военните лидери на Мали, Буркина Фасо и Нигер подписаха в
Коментари Харесай

Военните лидери на Мали, Буркина Фасо и Нигер подписаха в събота пакт за взаимна отбрана, съобщиха министерски делегации от трите страни от Сахел в столицата на Мали Бамако.

Хартата Liptako-Gourma създава Алианса на държавите от Сахел (AES), лидерът на хунтата в Мали Асими Гоита публикува в X, социалната мрежа, известна преди като Twitter.

Целта й е да „създаде архитектура на колективна отбрана и взаимопомощ в полза на нашето население“, написа той.

Регионът Липтако-Гурма, където се срещат границите между Мали, Буркина Фасо и Нигер, е опустошен от джихадизъм през последните години.

„Този ​​съюз ще бъде комбинация от военни и икономически усилия между трите страни “, каза министърът на отбраната на Мали Абдулайе Диоп пред журналисти.

„Нашият приоритет е борбата срещу тероризма в трите страни.“

Джихадистки бунт, който избухна в Северно Мали през 2012 г., се разпространи в Нигер и Буркина Фасо през 2015 г.< p>И трите държави са претърпели преврати от 2020 г. насам, най-скоро в Нигер, където през юли войниците свалиха президента Мохамед Базум.

Западноафриканският регионален блок ECOWAS заплаши да се намеси с военни сили в Нигер заради преврата.

Мали и Буркина Фасо бързо отговори, като каза, че всяка подобна операция ще се счита за „обявяване на война“ срещу тях.

Пакт за взаимна отбрана

Хартата, подписана в събота, задължава подписалите страни да си помагат взаимно -- включително военно -- в случай на нападение срещу която и да е от тях.

„Всяка атака срещу суверенитета и териториалната цялост на една или повече договарящи се страни ще се счита за агресия срещу другите страни и ще поражда задължение за помощ... включително използването на въоръжена сила за възстановяване и гарантиране на сигурността", се посочва в него.

То също така обвързва трите страни да работят за предотвратяване или уреждане на въоръжени бунтове.

Мали има, в допълнение към борбата с джихадистите, свързани към Ал Кайда и групировката Ислямска държава, през изминалата седмица се наблюдава възобновяване на враждебните действия от предимно туарегски въоръжени групировки.

Превратът в Нигер извежда сложните отношения на Франция с нейните бивши колонии в светлината на прожекторите< p>Ескалацията рискува да подложи на изпитание една вече разтеглена армия, както и твърденията на хунтата, че тя успешно е преодоляла тежката ситуация със сигурността.

Групите на наследниците бяха започнали бунт през 2012 г., преди да подпишат мирно споразумение с държавата през 2015 г. Но това споразумение сега обикновено се смята за умиращо.

Подновената военна дейност на тези въоръжени групировки съвпадна с поредица от смъртоносни атаки, приписвани главно на свързания с Ал-Кайда джихадистки алианс Група за подкрепа на исляма и мюсюлманите (GSIM).< p>Хунтата на Мали изтласка френските антиджихадистки сили през 2022 г. и мироопазващата мисия на ООН MINUSMA през 2023 г.

Френските войски също бяха изтласкани от Буркина Фасо, докато лидерите на преврата в Нигер се отказаха от няколко споразумения за военно сътрудничество с Франция.< p>(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР