Военни лекари от Виетнам да се обучават в България –

...
Военни лекари от Виетнам да се обучават в България –
Коментари Харесай

Обмислят обучение на виетнамски военни лекари у нас

Военни лекари от Виетнам да се образоват в България – тази концепция разискаха представители на виетнамската Военномедицинска работа и управлението на ВМА по време на среща в София, оповестяват от лечебното заведение.

Чуждестранната делегация, водена от генерал-лейтенант доцент доктор Ле Тхъ Ха, д.м. – старши медицински специалист на Военномедицинския корпус на Виетнам, полковник доктор Нгуен Ван Хун и лейтенант Чан Тхай Бин, бе посрещната от началника на ВМА бригаден военачалник професор доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, заместниците му полковник професор доктор Румен Попов и полковник доцент доктор Владимир Василев и полковник доцент доктор Димо Димов, който управлява Научно-изследователската лаборатория по “Медицина на бедствените ситуации”.

Сред дискутираните тематики бяха опциите за специализация във Военномедицинска академия и образованието на военни медици по тристранното съглашение сред ВМА, ВВМУ „ Н.Й.Вапцаров” и МУ-Варна – въпроси, които ще бъдат сложени и пред съответните министерства на двете страни. Делегатите разгледаха част от най-иновативните клиники във ВМА, които нямат аналог в България – по ендоскопска хирургия, чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия, гастроентерология, анестезиология и интензивно лекуване, инфекциозни заболявания и кардиология. Гостите бяха впечатлени от актуалната инсталация, експертите на международно равнище и първокласната грижа, която ВМА предлага както на военните, по този начин и на цивилните пациенти.



Медиците под пагон оцениха високо и неповторимия Кръвен център на Академията, както и обстоятелството, че болничното заведение поема 30% от всички незабавни случаи в столицата и има основна роля в спасяването на животи при рецесии, бедствия, повреди и произшествия. Делегатите, от своя страна, показаха опциите на военната болница в Ханой – „ 108 Military Central Hospital”, и насочиха покана към управлението на ВМА да се срещнат на място с тях. Добрите контакти сред двете страни имат над 60-годишна традиция.

Делегатите не пропуснаха да благодарят за помощта, която родните лекари под пагон им оказват по време на Виетнамската война. В интервала 1956-1971 година четири наши медицински бригади се включват в задачите в Далечния изток. Само, с цел да стигнат от София до Ханой, лекарите и сестрите ни пътуват приблизително по 20 денонощия с трен.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР