Военната помощ от България за Украйна беше водеща тема по

...
Военната помощ от България за Украйна беше водеща тема по
Коментари Харесай

„За войната няма разстояние“: Зеленски поиска от Радев да се постави на негово място

Военната помощ от България за Украйна беше водеща тематика по време на диалога сред украинския президент Володимир Зеленски и българския държавен глава Румен Радев.

Зеленски се обърна към Радев с въпрос

не подкрепяте оръжия за Украйна, с цел да не отслабне вашата войска или не подкрепяте усилването на Украйна? ".

А Радев отговори:

Не одобрявам даването на муниции, изключително от запасите на българската войска. Аз като главнокомандващ имам ясни отговорности отбранителните качества на страната да не отслабват “.

По думите на украинския президент оръжията би трябвало да се дават на хората, с цел да могат те да се пазят,

с цел да не пристигна войната при вас. За войната няма разстояние “.

Не дай Боже вие да бъдете на моето място. Ако не ви оказват помощ с оръжие, какво ще вършиме тогава? Ще кажете: „ Путин, взимай български територии? ”. Не, Вие като президент няма да допуснете компромис ”, сподели Зеленски.

Радев акцентира на срещата, че е взаимен с народа на Украйна и с " жертвите на тази жестока война, която бушува сега ". 

Зеленски изясни, че протичащото се в Украйна не е спор, а война. „ Ако това е спор, страната не се напуща от милиони хора. Трябва да слагаме точките, тъй като в противоположен случай различен ще ги слага. Имаме право на това, тъй като войната е на наша територия ”, съобщи той.

Зеленски добави още,

ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна. Убеден съм, че ще бъдем членове на Европейски Съюз. Украйна и Европа имат общи полезности. Русия желае да унищожи НАТО, Европейски Съюз, Европа. Това са техните цели. Разбирате ли? Това не е спор, господин президент. Русия желае да ни унищожи. А ние желаеме просто да живеем ", сподели още Володимир Зеленски.

„ Както забелязахте, доста пъти използвах думата война. За мен това изрично е война. Аз имам вяра, че Украйна има своето място в Европейски Съюз, само че моят апел е подобен – сега чуваме думата „ победа “. Ние бихме желали да чуем повече и думата „ мир “. Водещите старания са за реализиране на мир. Аз имам вяра, че сега ние не сме употребявали всички средства на дипломацията “, сподели от своя страна Румен Радев.

„ Да, войната се води на територията на Украйна, само че войната придобива и нови измерения и те от дълго време напуснаха границите на Украйна ", добави българският президент.  
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР