Военната офанзива на Русия и силите на сирийския президент Башар

...
Военната офанзива на Русия и силите на сирийския президент Башар
Коментари Харесай

Мохамед Халаф: Може да има отлагане на офанзивата в Идлиб с няколко седмици

Военната атака на Русия и силите на сирийския президент Башар Асад в района Идлиб може да бъде отсрочена с няколко седмици, след плануваната за понеделник среща сред Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Това предвижда в изявление за предаването " Събота 150 " журналистът Мохамед Халаф.

" Идлиб е последната фаза на войната в Сирия. В момента има конфликт на въздействие сред разнообразни районни и международни сили. От една страна имаме опълчването Русия против Съединени американски щати, като зад Русия виждаме Иран и отчасти - Турция. От друга страна Турция играе сама, отново отчасти с поддръжката на Съединени американски щати ", изясни Халаф комплицираната конюнктура в Сирия. Той добави, че това скупчване на ползи може да докара до кървава ескалация, която да усили неимоверно цивилните жертви и да провокира нова бежанска вълна от 3 милиона души, които да се насочат към Турция.

По думите му, съветският президент Владимир Путин е пристъпил към проектите за атака в Идлиб, които оправдава с наличието на джижадистите от " Ан Нусра ", защото Израел, Германия, Франция, Съединени американски щати и други сили не са съгласни с оферти от него проект за възобновяване на Сирия, под ръководството на Башар Асад.

Посланието на Путин е: " Вие отказвате да ме подкрепите, тогава аз ще управлявам последната фаза в тази война, без значение какъв брой жертви ще паднат ", счита Халаф.

Същевременно турският президент Реджеп Ердоган предлага подпомагане при договарянията с " Нусра ", които да се опита да убеди да изоставен Идлиб, без да се постанова военна интервенция против тях. Паралелно с това Ердоган към този момент е основал лични военни структури в провинцията и е подготвен да ги поддържа и посредством постоянната турска войска.

" Ако има конфликт сред всички тези сили в Идлиб, то следва една нова бежанска вълна, на чийто напън Турция няма да може да устои. Тези 3 милиона души няма къде да отидат ", съобщи Халаф.

Журналистът е на мнение, че срещата Путин-Ердоган в понеделник може да докара до отсрочване на офанзивата, което да даде на Ердоган време да се опита да убеди джихадистите да изоставен района. " Тези бойци няма да го създадат, тъй като няма къде да отидат ", счита Мохамед Халаф.

" Няма да има мир в Сирия, до момента в който Съединени американски щати и Русия не се схванат. Москва желае Вашингтон да одобри нейната районна и международна роля и да одобри тя да реши бъдещето на Сирия. С тази цел, от 2015 година Путин употребява политиката на изгорената земя - да накара цивилните и опозиционните бойци да се предадат на властта на Асад ", сподели още журналистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР