Военен пилот на съд за авиокатастрофа. Това става ясно от

...
Военен пилот на съд за авиокатастрофа. Това става ясно от
Коментари Харесай

Военен пилот на съд за авиокатастрофа

Военен водач на съд за авиокатастрофа. Това излиза наяве от известие на прокуратурата за случая в авиобаза Безмер. Полк. Пейо Дончев отива на съд за разрушилия се щурмови аероплан Су-25. Инцидентът стана 28 септември 2022 година.

Пилотът е упрекнат, че при осъществяване на бойно упражнение за полет и кацане в двойка като втори аероплан е нарушил съответни правила по техниката на пилотиране. Твърди се, че е позволил управлявания от него аероплан да навлезе в формирана от самолета на лидера вихрова въздушна спътна диря.

Това нарушаване съгласно специалистите е довело до смяна на полетната обстановка, която за елементи от секундата прераснала от комплицирана в спешна. Самолетът почнал неконтролирано смъкване с надолнище наляво.

Обвиняемият офицер катапултирал от машината в последния вероятен безвреден миг от полета, което е избавило живота му. Щурмовият аероплан траял полета си надолу с дребен надолнище наляво и се разрушил при удара в земята, като по едно и също време с това се запалил.

При спешното приземяване водачът е получил разнообразни по степен травми и пострадвания. Това довело до една лека и една междинна телесни повреди.

Самолетът станал на части

Пълното разрушение на бойния аероплан, позволено по несъобразителност от водача, е довело до обилни имуществени вреди на Военновъздушните сили. Изготвената по досъдебното произвеждане експертиза сочи, че вредите са за над пет милиона лв..

В хода на следствието са събрани голям брой доказателства като са осъществени огледи на местопроизшествието. Изготвени са редица експертизи с присъединяване на авиоексперти и други експерти по военна техника, разпитани са повече от 25 очевидци.

По случая са оценени са видеозаписи, изискани са документи и са конфискувани материални доказателства.

До момента се знае, че летецът е бил част от командния състав на авиобаза Безмер като шеф щаб. Той е провел и управлявал доста учения с интернационално присъединяване.

Освен това е бил част от Командването на Военно-въздушните сили на България.

През 2021 година заема поста президент на изпълнителния ръб на Многонационална стратегия за подготовка на авиацията за специфични интервенции на НАТО.

 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР