Водосборите са в критични нива заради липса на валежи от

...
Водосборите са в критични нива заради липса на валежи от
Коментари Харесай

Плевен и Ловеч - застрашени от трайно безводие

Водосборите са в сериозни равнища поради липса на превалявания от юли

Oбластите Плевен и Ловеч са застрашени от трайно безводие. Заради неналичието на превалявания от юли, водосборите са в сериозно ниска точка, което затруднява естественото водоподаване към регионалните центрове и към 20 селища, предаде bTV.

Водоснабдяването в двете области е в директна взаимозависимост от количеството подпочвени води, хванати в каптаж, и от равнищата на реките „ Черни Осъм ” и „ Краевица ”. По тръба водата от трите източника стига до съществена водоснабдителна група „ Черни Осъм ”.

Максималният размер, който водопроводът може да поеме е 900 литра вода в секунда. Когато количеството спадне под 500 литра в секунда, се постановат ограничавания. От месеци водоизточниците в региона наподобяват като каменни реки. В системата „ Черни Осъм ” влизат едвам към 300 литра вода в секунда.

Плевен е на режим от месец. Водата стопира през нощта, с цел да я има денем. На режим са и 10 села. В града подкрепят водоснабдяването с помпени станции, само че и те са на сериозния предел. Според кмета на общината за трайното решение на казуса са нужни държавни вложения. „ Да се направи водохващане от водите на река „ Черни Осъм ” и по този метод да се реши въпроса Троян, Ловеч и Плевен. След няколко десетилетия до този миг единствено говорене, се надявам това да се случи в идващите години ”, съобщи Георг Спартански.

Вода се губи и при течовете по остарялата водопреносна мрежа.

В Ловеч режимът на водата е краткотрайно анулиран. Количествата дъжд през миналите дни обаче се оказаха незадоволителни това да се случи и в Плевен.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорум


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР