Водородните автомобили засега не успяват да привлекат сериозно внимание от

...
Водородните автомобили засега не успяват да привлекат сериозно внимание от
Коментари Харесай

BMW развива водородното задвижване на колите си

Водородните коли към този момент не съумяват да привлекат съществено внимание от страна на потребителите и то е по-малко от това към електрическите транспортни средства. Проблемът е главно във високата стойност на технологията, както и в неразвитата инфраструктура, т.е. трудно намиране на зарядни станции.

Това обаче съвсем не значи, че производителите се отхвърлят от тази технология. Един от тях – BMW Group, разгласи, че създаването на различни форми на задвижване си

 

остава приоритет за концерна.

 

И показа нова задвижваща система - BMW i Hydrogen NEXT, която е част от тактиката за прекосяване към подвижност с нулеви нездравословни излъчвания.

" Убедени сме, че в бъдеще по едно и също време ще съществуват разнообразни различни форми на задвижване, защото няма единно решение, което да отговори на всички потребности от подвижност на клиентите по целия свят. В дълготраен проект задвижването с атомна горивна клетка може да се трансформира в четвъртата колона в нашето портфолио от задвижвания. То е доста перспективно най-много за горния сегмент на нашето Х-семейство, което се радва на огромна известност измежду нашите клиенти ", разяснява Клаус Фрьолих, член на Борда на шефовете на BMW и отговорник за развойната активност.

Всъщност още през 2013 година BMW започва взаимна разработка с Toyota в областта на технологията на горивните кафези. Засега обаче от компанията не плануват скорошно стартиране на пазара на подобен сериен модел. Причината е високата цена на получаването на водорода и едвам откакто тя бъде смъкната доста, тази технология ще може да се употребява всеобщо.

" Все още не е налична нужната инфраструктура, като да вземем за пример покриваща цяла Европа мрежа от станции за зареждане с водород, с цел да може BMW да предложи на клиентите си сходен автомобил ", признава Фрьолих.

При BMW i Hydrogen NEXT системата с атомна горивна клетка генерира 125 кВт (170 к.с.) електрическа сила, която е резултат на химическата реакция сред водорода и кислорода от въздуха. Благодарение на това

 

автомобилът изхвърля единствено водна пара.

 

Преобразувателят на електрическа сила, ситуиран под горивната клетка, приспособява равнището на напрежението към електрическото задвижване, както и към буферните електрически акумулатори. Те се зареждат както от спирачната сила, по този начин и от горивната клетка. В автомобила са инсталирани два резервоара с налягане 700 бара, с общ потенциал 6 кг водород .

Това подсигурява огромен пробег при всевъзможни метеорологични условия. Процесът на зареждане лишава 3-4 минути . В BMW и Hydrogen NEXT е интегриран цялостният обсег на електрическото задвижване от пето потомство, което за пръв път ще се инсталира на бъдещото BMW iX3. Буферният батерия , сложен над електромотора, може да обезпечи спомагателна динамичност , да вземем за пример при изпреварване и ускоряване. Общата систематична мощ е 275 кВт (374 к.с.) и обезпечава типичната за BMW динамичност на ръководството.

През 2022 година BMW ще оборудва с такова електрическо задвижване, основано на атомна горивна клетка, дребна серия от коли , които ще са върху основата на   настоящото потомство BMW X 5 . Най-рано през втората половина на това десетилетие и според от условията на пазара и рамковите условия BMW Group ще стартира да пуска  коли за клиенти с технологията на водородните горивни кафези.

Едновременно с това баварският производител продължава успешото си съдействие с Toyota Motor Corporation. На базата на контракт за взаимна разработка на артикули

 

двете компании работят с общи старания

 

по задвижващи системи с горивна клетка, както и по мащабируеми, модулни съставни елементи за коли с атомна горивна клетка. При BMW и Hydrogen NEXT се инсталират точно кафези, които са резултат от съдействието с Toyota. Т. нар. Stack от горивни кафези, както и цялостната система са истински разработки на BMW Group.

Съвместната работа с Toyota е насочена към създаването и индустриализацията на технологията на горивните кафези и нейната склонност за крупно серийно произвеждане. Двете компании са създатели и на организацията Hydrogen Council, която има повече от 80 членове.

BMW не престават да работят и по своята технология BMW Efficient Dynamics, чиято концепция е безусловно всеки аспект на автомобила да бъде подложен на поредна оптимизация. В региона на аеродинамиката към този момент се инсталира третото потомство на ръководството на въздушните клапи, а най-новото потомство аеродинамични джанти на BMW ще бъде част от оборудването на новото BMW iX3, което ще бъде въведено на пазара още през 2020 година

Технологията на аеродинамичните джанти на BMW е в допълнение осъвременена. Тяхното въздушно противодействие е понижено с 5 % по отношение на стандартната джанта на BMW X3, а тежестта е намалено с 15 % по отношение на досегашните аеродинамични джанти. За да се реализира толкоз забележителен прогрес, в завода в Мюнхен през последните години са направени всеобхватни вложения в нужната F+E инфраструктура. Най-аеродинамичният автомобил сега - новото BMW 3-Series (седан), има коефициент на въздушно противодействие единствено 0,23, което е измежду най-хубавите в сегмента.

Благодарение на интелигентното олекотяване на структурата е реализиран

 

забележителен триумф и във връзка с успеваемостта.

 

Така да вземем за пример при промяната на поколенията макар нарастването на размерите и повишението на стандартите за сигурност е реализирано намаление на тежестта. 

Централна роля при BMW Efficient Dynamics играе и необятното портфолио от видове задвижвания: мотори с вътрешно горене с 48-волтова система, Plug-In (зареждащи се) хибридни модели, както и чисти електрически автомобили. Всички те се подчиняват на същия главен принцип на Efficient Dynamics: понижаване до най-малко на вложената сила при увеличение до най-много на изходящата сила, и то при поредна ориентировка към клиента. В това отношение 48-волтовата технология Mild-Hybrid обезпечава доста по-широки благоприятни условия за прилагане на регенерацията на спирачната сила.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР