Водолази влизат в наводнена пещера в Словения, за да освободят

...
Водолази влизат в наводнена пещера в Словения, за да освободят
Коментари Харесай

Водолази ще опитат да извадят петимата души, блокирани в пещера в Словения

Водолази влизат в наводнена пещера в Словения, с цел да освободят петимата души, попаднали в капан откакто проливни дъждове предизвикаха наводняване.

Ръководителят на избавителната задача съобщи, че равнището на водата в пещерата " Крижна Яма " стартира да се намалява.

Очаква се до края на деня групата, която включва семейство от трима души и двама туристически гидове, да бъде изведена.

В момента те се намират на безвредно място в дългата 8,2 км пещера Крижна яма (Кръстова пещера), на 50 км южно от столицата Любляна.

След като те не са съумели да излязат по проект, е почнала избавителна интервенция.

Екип от водолази е съумял да стигне до тях и да им помогне да се реалокират на безвредно място, като е построен и заслон с отопление. Там хората ще могат да се настанят и да изчакат водата да спадне.

И петимата са в устойчиво положение. Спасителните екипи са съумели да им доставят палатка, топли облекла, храна и медикаменти.

Тъй като групата се намира на повече от два километра от входа на пещерата, на нов екип от водолази ще им трябват най-малко три-четири часа, с цел да стигнат до тях, обявиха публични лица, представени от организация „ Ройтерс “.

В избавителната интервенция вземат участие 35 пещерни спасители и 8 водолази от цяла Словения, подпомагани от 11 пожарникари и чиновници на гражданска отбрана.

Туристите са влезнали в Крижна яма още в събота, 6 януари, с цел да създадат обиколка по 8-километровата ѝ мрежа от пътеки край подземни езера. Всички гости наложително се съпровождат от подготвени гидове.

Достъпът до пещерната система става единствено с лодка по поречието на река Блошчица.

Словения е известна със своите над 14 000 пещери, някои от които могат да бъдат посетени от огромни групи туристи, пътуващи с подземни влакове.

Крижна яма е четвъртата по величина на своето биоразнообразие подземна екосистема в света.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР