Водолази доброволци откриха пробивите на потъналия кораб Мопанг, за който

...
Водолази доброволци откриха пробивите на потъналия кораб Мопанг, за който
Коментари Харесай

​Водолази откриха пробивите на потъналия кораб Мопанг край Созопол

Водолази доброволци откриха пробивите на потъналия транспортен съд " Мопанг ", за който преди три дни беше подаден сигнал, че е източник на мазутния разлив край Созопол. Водолазите участваха в интервенцията за локализиране на замърсяването, която стартира рано тази заран в наличието на министъра на превоза Ивайло Московски и шефа на Морска администрация кап. Живко Петров.

Екип от водолази доброволци се спусна на към 25 метра дълбочина.Те би трябвало да прикрепят още 500 метра бонови заграждения към носа и кърмата на потъналия транспортен съд. Влекач от Бургас и катер на Морска администрация се включиха в интервенцията, а пет часа по-късно плаващите бариери бяха нормализирани и пробойните открити.
Михаил Заимов: С размера на юмрука ми две струи, които излизат от кораба нагоре, не знам по какъв начин ще се работи, тъй като корабът е в доста неприятно положение, двата му борда са се съвсем съединили един с различен.
Преди началото на интервенцията министър Ивайло Московски, който направи оглед на нечистото място, сподели, че идната интервенция по цялостното унищожаване на мазута от резервоарите на " Мопанг " е предизвикателство за нашите институции.
Ивайло Московски, министър на превоза: Имаме написана процедура, която в сходен спешен режим се задейства. Това ще бъде някакъв спомагателен разход, само че имаме уверението и на министър-председателя, че това няма да съставлява проблем и ще бъдат обезпечени нужните средства.
Подобна интервенция е осъществявана в България, само че при други параметри.
Кап. Живко Петров - началник на Морска администрация: Вадени са потънали кораби, вадено е гориво от потънали кораби, само че по-близо в пристанището, само че въпреки всичко малко по-малка дълбочина и от кораби в по-добро градивно положение. На мен най-малко не ми е известно в България да е осъществявано интервенция на стогодишен транспортен съд, потопен, порутен, незнаен всъщност за нас т.е. без да имаме цялостни проекти на кораба и структура, без да знаем какво количество гориво има, в кои танкове, да се прави.
От Морска администрация оповестиха, че в случай че времето е уместно, още на следващия ден водолази от двете профилирани компании по източване на мазут и нефтени боклуци ще създадат подводен оглед на кораба.
 Правят втори оглед на разлива на мазут от потъналия транспортен съд край Созопол Правят втори оглед на разлива на мазут от потъналия транспортен съд край Созопол
Втори оглед на разлива на мазут от потъналият транспортен съд "Мопанг " край Созопол през днешния ден ще създадат министърът на превоза Ивайло Московски и шефът на "Морск...
 Локализираха мазутния разлив край Созопол, няма заплаха за туристите Локализираха мазутния разлив край Созопол, няма заплаха за туристите
Няма заплаха за залива и за туристите от мазутния разлив край Созопол, стана ясно след съвещанието на спешния щаб в Бургас. Министърът на превоз...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР