Водещият на Панорама по БНТ Бойко Василев, без негово знание

...
Водещият на Панорама по БНТ Бойко Василев, без негово знание
Коментари Харесай

Нова измама! Звезди рекламират опасни лекарства

Водещият на " Панорама " по Българска национална телевизия Бойко Василев, без негово познание и единодушие, се озова в обществените мрежи, рекламирайки съмнителни капки против високо кръвно налягане.

" Освен лицата на известни персони, за подвеждаща реклама се употребява и логото на разнообразни медии. Например логото на Българска национална телевизия е употребявано за реклама на лекарство, което дава обещание да реши всичките ви проблеми с кръвното. Страницата имитира уеб страницата на Българска национална телевизия, само че при натискане на менюто, излиза неточност ", заяви късно нощес националната телевизия.

" Това е закононарушение, то разчита на това, че ние имаме към момента слаба цифрова просвета и когато забележим познато лице или някаква реклама в интернет, резултата е - написа го във вестника. Това е голям проблем! Нашите фенове би трябвало да схванат, въпросът по какъв начин да разграничат лъжата от истината в интернет е въпрос на оцеляване ", разяснява самият Бойко Василев.

В обявата, която наподобява на изявление със основателя на медикамента, той изяснява, че е получил поддръжката на Световната здравна организация и е работил с първия заместник-министър на опазването на здравето Светлана Йорданова. Има и подправено изявление с нея. Освен това се показва, че лекарството може да се закупи с отстъпка от онлайн аптеката на здравното министерство. Здравното министерство посочи, че няма аптеки и не продава онлайн. Министерство на здравеопазването е подало сигнал в ГДБОП.

Сайтове като този - предмет на сегашния сигнал - съдържат изрично погрешна информация и вършат внушения, които са рискови за потребителите, а могат да бъдат и рискови за тяхното здраве, обявиха от Министерство на здравеопазването.

" Тези уеб сайтове биват неотложно затваряни и предприемани дейности против хората, които са ги конфигурирали. В множеството случаи се касае за лекарствени средства от някогашния Съюз на съветските социалистически републики и такива, които нямат действителна опция да бъдат пласирани на българския пазар ", сподели Явор Колев, шеф на отдел " Компютърни закононарушения " към ГДБОП.

От спецотдела също предизвестяват, че най-често това са артикули имитации, които нямат разрешителни от Изпълнителната организацията по медикаментите и могат да бъдат рискови за здравето и живота на хората.

 Фалшив уебсайт промотира рисково лекарство за високо кръвно налягане

Фалшив уебсайт промотира рисково лекарство за високо кръвно налягане

Снимка: Министерство на здравеопазването

" Законодателството за питателните добавки, е такова, че е по-либерално от законодателството за лекарствените артикули. И на процедура никой не ревизира какъв е съставът. Има един отчет на Европейска комисия, съгласно който сходни уеб сайтове популяризират фалшифицирани лекарствени артикули в 60 % от случаите ", акцентира проф. Асена Стоименова, член на УС на Европейската организация по медикаментите.

Българска национална телевизия не за пръв попада в " зоната на измамите ". През октомври 2018 година фенове на Българска национална телевизия алармираха за подправен уебсайт, в който се съдържа погрешна информация, за държавна стратегия за битка със болесттите на опорно-двигателния уред. Поместеният текст се базира на несъществуващо изявление, обещано за публичната телевизия. Във подправения уебсайт на несъществуващия Научно-изследователски институт по ревматология, в нарушаване на закона, е употребен гербът на Република България. Сайтът и погрешната информация са употребявани с комерсиална цел и вкарват в подвеждане потребителите.

През септември 2018 година ГДБОП спря подправен уебсайт, който употребява логото на Българска национална телевизия, с цел да продава препарат против ставни болки. Чудотворният крем е рекламиран посредством подправено изявление, което показва несъществуваща държавна стратегия " Здрава България ", която лекувала съвсем гратис. В схемата и тогава е забъркано Министерството на здравеопазването, което съгласно измамниците, е похарчило над милион щатски $ за създаване на формулата.

През април с.г. подправен интернет уебсайт с логото на Българска национална телевизия популяризира продажбата на вълшебни чайове. Сигнал подали фенове, които са били подведени от информацията макар очевидната глупост на текста, означи тогава Българска национална телевизия. Домейнът на подправената страница е съветски.

Пак през април 2018 година във Facebook се появи подправена страница на публичната медия, която популяризира питиета за намаляване. На нея бяха оповестени и вести с погрешно наличие и линкове, които не водеха към формалната страница на Българска национална телевизия в интернет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР