*** Водещите вечерни новини на 18 януари *** Първа официална

...
*** Водещите вечерни новини на 18 януари *** Първа официална
Коментари Харесай

Водещите новини! Официална визита на премиера в Северна Македония; какви обещания и ангажименти бяха поети

*** Водещите вечерни вести на 18 януари ***

Първа публична аудиенция на премиера в Северна Македония. Цялото събитие беше проследено денем онлайн от западната ни съседка от кореспондент на Novini.bg.

Пред Министерски съвет на РСМ министър председателят Петков бе посрещнат на публична гала и с българския химн.

***

По никакъв метод не слагаме под въпрос идентичността и езика на Република Северна Македония, съобщи българският министър председател Кирил Петков пред македонската телевизия Сител, представен от МИА.

***

"Много се веселя да ви видя. Вие не сте балканци, идвате навръх секундата за срещата ", пошегува се Пендаровски. "Как протичат срещите до момента? ", попита той Петков.

"И аз се веселя да ви видя. Всичко е пефектно и чудесно ", отговори му българският министър председател, след което двамата позираха за обща фотография и се отдръпнаха за диалог на четири очи.

***

Днешният ден протича безусловно по проект. Диалогът стартира по най-конструктивния метод, както се надявахме да се случи. И двете страни показахме, че добросъседството става главен приоритет. Това сподели пред публицисти в Скопие министър председателят Кирил Петков, съобщи кореспондент на Novini.bg.

***

Посещението на българския министър председател в Северна Македония беше правилният ход, тъй като към този момент имаме позитивно решение. Иначе има и взаимност кой кого да посещава, тъй че беше ред на българската страна да направи такава аудиенция. Това съобщи в студиото на "Лице в лице " по Би Ти Ви представителят на кабинета "Петков " Лена Бориславова.

Тя бе безапелационна, че разговорът сред Северна Македония и България е двустранен развой и българското държавно управление няма да взима решения под напън.

Темата за участието на Република Северна Македония е извънредно настояща освен по нашите географски ширини, само че и в цяла Европа. Имаме специалисти и всеки показва своето мнение. Това е двустранен развой, в който единствено двете страни би трябвало да влязат в разговор. Това че някой се е изказал не значи, че българското държавно управление ще работи под напън. Решения под напън няма да се случват, акцентира Бориславова.

***

Министърът на външните работи Теодора Генчовска се срещна с сътрудника си от Република Северна Македония Буяр Османи в Скопие в границите на визитата на формалната делегация, водена от министър-председателя на България Кирил Петков, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

***

Министърът на културата Атанас Атанасов се срещна с посланика на Съединени американски щати у нас Н. Пр. Херо Мустафа.

По време на срещата бе разисквано настоящото положение на културното съдействие сред страните ни, както и някои съответни идни планове и начинания, оповестяват от пресцентъра на Министерство на културата.

***

На Учебен полигон „ Ново село “ стартира взаимната българо-американска подготовка, която ще продължи до 30 юни 2022 година, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата.

В нея ще вземат участие сили и средства от Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска. Във връзка с провеждането на подготовката през тази седмица се прави предислоциране на военнослужещи с нужната екипировка, щатно въоръжение и бойни муниции от Въоръжените сили на Съединени американски щати, както и на бойни машини на пехотата M2A3 „ Брадли “, танкове М1А2 „ Абрамс “, вертолети, транспортна, спомагателна и ремонтна техника.

***

„ …разширението на третата линия на софийското метро под бул. "Владимир Вазов " в кварталите "Хаджи Димитър " и "Левски-Г "

***

Експерти от Басейнова дирекция „ Западнобеломорски регион “ – Благоевград, РИОСВ-Благоевград, РИОСВ-София, и Регионална Лаборатория на Изпълнителна агенция по околна среда в града направиха инспекция по сигнал от риболовци за замърсяване на водите на река Струма, оповестяват от Министерство на околната среда и водите.

Според сигнала мястото на замърсяването е при моста за с. Покровник, общ. Благоевград. След обход в региона на сектори с обща дължина към 25 км по река Струма и нейните притоци Рилска и Джерман проверяващите са открили, че водите са мътни, със характерен сиво-черен цвят, а източникът е Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “.

***

„ Обстановката се развива съгласно упованията. А те както знаете са: нахлуване на Омикрон към нови върхове в броя на записаните случаи “

***

„ Щамът на COVID-19 Омикрон едва ли ще е последният вид на тази болест ", това сподели основният медицински консултант на президента на Съединени американски щати Джо Байдън лекар Антъни Фаучи, написа в. "Вашингтон пост ".

***

Русия не има намерение да изтегля войските си от границата с Украйна, съобщи съветският външен министър Сергей Лавров. В същото време той упрекна управляващите в Киев, че саботират осъществяването на Минските съглашения, оповестява БНР.

Същевременно съветският външен министър сподели, че преди да продължат договарянията за Украйна, Русия би трябвало да получи отговори от Съединените щати по отправените към Запада претенции за гаранции за сигурност.

Лавров добави, че Русия приветства присъединяване на Съединени американски щати в диалозите за Украйна.

***

„ Макар че това наподобява като първото нещо, което една страна би направила преди да стартира война, съветското външно министерство отхвърля информацията, заявявайки, че „ съветското посолство в Киев работи нормално… “

***

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР