Водещите събития на тази дата преди 10 години според архива

...
Водещите събития на тази дата преди 10 години според архива
Коментари Харесай

2010 г.: Дизелът по-скъп, но еко. 2020 г.: Стана още по-еко - от 2 на 6%

Водещите събития на тази дата преди 10 години съгласно архива на “24 часа ”

С по-екологичен, само че и по-скъп дизел ще караме от 1 май. След близо 2 месеца от бензиностанциите би трябвало да наливаме гориво с минимум 2% биосъставка, написа “24 часа ” на 5 март 2010 година

Съдържанието е било несъмнено с промени в Закона за възобновимите енергийни източници, признати от Народното събрание по предложение на енергийното министерство.

Условие за разбъркване с “био ” на дизела и бензина в закона бе записано и през 2008 година, само че по този начин и не откри приложение. То изискваше до края на годината дизелът да съдържа 5% от биосъставката.

На процедура с поправките се вкарва още веднъж същото процентно наличие, само че с закрепен график. Според него от 1 март горивото за дизелови мотори би трябвало да е със наличие на биодизел минимум 2%. Шест месеца по-късно съставката би трябвало да е най-малко 3 на 100. От 1 март 2011 година се подвига на 4%, а за бензина - минимум 2% биоетанол. Условието е наличието на биокомпонентата да не е над 5 на 100.

След всяка от закрепените дати крайните разпространители имат 2 месеца, с цел да заредят бензиностанциите с такива горива.

Ако механизмът в действителност сработи, то ще се отвори бизнес за близо милиони, настояват хора от нефтения отрасъл. У нас годишно оборотът от продажбата на горива е най-малко 5 милиарда лева Така, в случай че екосъставките отхапят първоначално най-малко 2%, това ще значи 100 млн. лева

Първите количества биодизел ще се появят още от средата на март, обясниха от “Лукойл България ”. Очаквало се първичното ползване да е към 2500 тона месечно.

От компанията обаче плануват повишаване на горивото, защото ще са нужни спомагателни разноски за прибавянето на екосъставката. Още обаче не можело да се каже с какъв брой тъкмо ще е скокът. Неофициално се твърди, че ще е към 2-3 ст. на литър.

Използването на биогорива в действителност бе наложено с инструкция на Европейски Съюз. Тя планува до 2020 година да имат 10% дял.

Биогоривата може да бъдат употребени в чиста форма и като примес.

Това написа на 5 март преди 10 години вестник “24 часа ”.

България обаче към момента не е изпълнила Европейската инструкция, съгласно която би трябвало да има 10% наложителен дял на силата от възобновими източници в крайното ползване на сила в превоза. Процентното наличие на биокомпоненти в горивата беше увеличено още един път през 2018 година От 1 април 2019 година се вкара обвързване дизелът на пазара да е със наличие на стандартен биодизел от най-малко 6% и предел от 7%, като най-малко 1 на 100 от него би трябвало да е биогориво от ново потомство. Това значи да е създадено от боклуци и останки - плява, водорасли, гроздови джибри, скотски тор, наслойка боклуци и други Те би трябвало да се създават от първични материали, които не се конкурират директно с култури, употребявани за храна и фураж, като да вземем за пример боклуци и останки от селското стопанство. Това се прави, с цел да не се усилват въглеродните излъчвания, което ще опонира на изгодите, които се целят с потреблението на биогоривата.

Биогоривата от първо потомство, които са останалите 5%, у нас се създават главно от рапица. По принцип те се вършат от хранителни култури, първични материали, за които е нужна земя, и те могат да будат употребявани както за храна, по този начин и за фураж.

През 2015 година беше призната нова директира от Европейски Съюз, с която стартира преходът от стандартните биогорива към новите, които обезпечават основни понижения на излъчванията на парникови газове. С директивата по отношение на качеството на горивата се вкара наложителна цел за понижение от 6% на излъчванията на парникови газове от горива, употребявани в автомобилния превоз, която би трябвало да бъде реализирана от страните членки до 2020 година

Това ново потомство биодизел обаче е много по-скъпо и въпреки в този момент условието да е наличието му да е единствено 1%, то ще се усилва. От Българската петролна и газова асоциация предвидиха, че това може да докара до скок на цените на горивата през тази година, само че към момента подобен не се следи. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР