Водещите представители на гражданското общество в Унгария обвиниха премиера Виктор

...
Водещите представители на гражданското общество в Унгария обвиниха премиера Виктор
Коментари Харесай

Орбан разгневи критиците с нов закон за защита на суверенитета

Водещите представители на гражданското общество в Унгария упрекнаха премиера Виктор Орбан, че се пробва да „ заглуши всички сериозни гласове ".

Причината за недоволството им е препоръчаният закон за основаване на " работа за отбрана на суверенитета ", която да проверява непознато въздействие в страната.

От години унгарският министър-председател повтаря тезата, че външни сили се пробват да подкопаят неговото държавно управление и да поддържат съперниците му.

По време на своя тирада неотдавна той съобщи, че „ тъмните сили ще продължат да обсаждат отбранителните линии на суверенитета, в това число тези на Унгария ".

Критиците на Орбан обаче настояват, че реториката му има за цел да подкопае съперниците.

Те прибавят и че преди изборите за Европейски парламент и общинските избори следващата година, държавното управление усилва напъните си за основаване на мислени врагове и похищение на вниманието на гласоподавателите.

Седем цивилен организации предизвестиха, че проектите за работа за отбрана на суверенитета са част от по-широките опити на държавното управление да потуши несъгласието, оповестява The Guardian.

„ Законопроектът е част от опитите на държавното управление да заглуши всички сериозни гласове ", обявиха организациите.

Групите, измежду които са Transparency International Hungary и Унгарският съюз за цивилен свободи, прибавиха, че препоръчаното законодателство не е в сходство с конституционните отговорности на Унгария и Европейски Съюз и заради това няма да успее.

Предложената работа ще проверява покровителствен действия, действия, целящи да повлияят на демократичния спор и организации, които употребяват задгранично финансиране, с цел да въздействат на гласоподавателите, добавя The Guardian.

Законопроектът също по този начин планува наказване до три години затвор за задгранично финансиране на групи, които вземат участие в избори. Сред критиците се задълбочават опасенията, че новата работа може случайно да се насочи към публицисти, профсъюзи, църкви и компании.

Унгарският хелзинкски комитет, съобщи, че тази преднамерена неизясненост разрешава на новия орган случайно да смята всяка активност за обслужваща непознати ползи.

Комитетът добави, че „ това е явен опит да се употребява законът като оръжие, да се сътвори вцепеняващ резултат и в допълнение да се консолидира политическата власт ".

Политическата съпротива на Орбан също изрази угриженост.

Каталин Цех, член на Европейския парламент от опозиционната партия Моментум, сподели, че предлагането е „ още един тъмен стадий за Унгария ".

Публикуването на законопроекта идва дни откакто унгарското държавно управление показа противоречива акция с билбордове, на които са изобразени ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на фондация „ Отворено общество " Алекс Сорос с лозунга: „ Нека не танцуваме по тяхната мелодия ".

Говорител на фондацията отговори на провокациите, заявявайки:

„ Парите на унгарските данъкоплатци още веднъж се употребяват за възнаграждение на политическа агитация, която е надълбоко накърнена от антисемитизъм - още едно доказателство за това какъв брой надалеч са се намалили стандартите за политическо благовъзпитание в страна - членка на Европейски Съюз. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР