*** *** Водещите новини за деня до 13.00 ч., на 9

...
***
*** Водещите новини за деня до 13.00 ч., на 9
Коментари Харесай

Водещите новини! Турската „Байкар Макина“ започва да произвежда дронове „Байрактар“ в Украйна. Русия поиска цялата Запорожка област


***

*** Водещите вести за деня до 13.00 ч., на 9 август ***

 

Турската компания „ Байкар Макина “ е купила терен в Украйна за произвеждане на дроновете „ Байрактар “, заяви посланикът на Украйна в Турция Василий Боднар в изявление за организация РБК-Украйна, оповестено през вчерашния ден.

По думите му в създадените от завода безпилотни самолети ще се употребяват украински съставни елементи.

На 19 юли украинският кабинет утвърди проектозакон за одобрение на съглашението с Турция за съдействие в региона на високите технологии, авиацията и космоса, което ще разреши построяването на цех за произвеждане и обслужване на дроновете " Байрактар " в Украйна.

***

Властите на окупираната от Русия територия на Запорожка област обявиха, че решението на жителите да се причислят към Русия би трябвало да важи за целия район. Това заяви във вторник Владимир Рогов, член на Главния съвет на съветската окупационна администрация на района, представен от ТАСС.

***

В обществените медии излезе изявление с президента на Беларус Александър Лушашенко, обещано на 6 февруари, тъкмо 18 дни преди Русия да нахлуе в Украйна.

Тогава президентът на някогашната руска република решително декларира, че Украйна би могла да бъде завладяна за не повече от 3-4 дни.

Днес се навършват 166 дни от началото на съветската инвазия, като по-голямата част от бойните дейности са съсредоточени в източните и южните елементи на Украйна, откакто Москва изостави първичния си проект да превземе столицата Киев и да смъкна от власт президента Володомир Зеленски.

***

Украйна ще получи военна помощ от Съединени американски щати в размер на 1 милиард $. Това ще е най-големият пакет от началото на войната, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на министерството на защитата на Съединени американски щати.

Оръжейната помощ от запасите на Пентагона ще отиде за украинските въоръжени сили. Това ще стане в миг, когато Русия трансферира войски и военна техника към окупираните от нея пристанищни градове в Южна Украйна, с цел да спре украинска контраатака.

***

***

Разследването се организира, откакто Националният списък на Съединени американски щати през февруари уведоми Конгреса, че са били възобновени към 15 кутии с документи на Белия дом от имението на Тръмп във Флорида, някои от които са съдържали класифицирани материали.

Комисията за контрол на Камарата на представителите на Съединени американски щати в това време разгласи, че уголемява следствието на дейностите на Тръмп и изиска от архивите да предадат спомагателна информация. По-рано Тръмп удостовери, че се е съгласил да върне избрани документи на архивите, като назова това „ елементарен и обикновен развой “.

***

Той отговори и на въпроса, заложен в предаването от Любомир Каримански от Има Такъв Народ за какво се стачкува единствено против съветския газ в случай, че България доставя от Русия и петрол.

„ Аналогията не е напълно правилна. Ние не отхвърляме съветския газ или съветския петрол. Тук е въпросът, че би трябвало да се извършва договорът за съветския газ и българската страна е била правилна от самото начало. Плащано е два пъти след прекъсването на газа, парите са връщани. Продължаваха да се декларират количества, само че този контракт едностранно не се съблюдава от съветска страна. А що се отнася до нефта – там има дерогация, която сме поискали от Европейски Съюз. А дали това и по какъв начин рефлектира върху цялата цена – би трябвало да се заеме Комисия за защита на конкуренцията “ - уточни Терзийски.

***

Лидерът на ГЕРБ би трябвало да заплати на някогашната началничка на кабинета на ексминистъра на вътрешните работи Бойко Рашков Елена Фичерова.

Фичерова е завела дело за 10 000 лева, ядосана от думите на Борисов на конференция от 3 юни м.г., на която без да я посочва по име, я оклеветил. Лидерът на ГЕРБ обаче не остави никакво подозрение за кого се отнасят думите му, като сподели, че има поради шеф на кабинета на Рашков.

„...вчера си е подала оставката. Кога? Когато към този момент всичко, което я е интересувало в Министерство на вътрешните работи и службите, го е взела, с цел да осведоми този, който я е пратил там. Нямаше друго пояснение. Аз нямам друго пояснение ", сподели Борисов.

***

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР