Водещите новини от деня – 13 февруари. МВнР сформира кризисен щаб

...
Водещите новини от деня – 13 февруари.
МВнР сформира кризисен щаб
Коментари Харесай

Водещите новини! Пожарникари и полицаи излизат на протест; Хасково осъмна с КПП-та заради стрелба по бизнесмен

Водещите вести от деня – 13 февруари.

Министерство на външните работи образува спешен щаб поради обстановката с Украйна

По инструкции на министъра на външните работи Теодора Генчовска е образуван спешен щаб, който ежеминутно следи обстановката в и към Украйна и в случай че има ескалация на напрежението, ние сме в подготвеност да приведем в деяние протокола по евакуация. Това сподели за Българска телеграфна агенция шефът на дирекция "Пресцентър " на Министерството на външните работи доктор Митко Димитров.

По думите на доктор Димитров към този час нито в дипломатическата ни задача в Украйна, нито в централното управление на Министерство на външните работи има искане за евакуация на наши сънародници.

Пожарникари и служители на реда излизат на митинг

Националният профсъюз на пожарникарите и спасителите провежда митинг на 19 февруари поради бюджета и готвените промени в Министерство на вътрешните работи. С обява във Facebook от късно нощес от "Огнеборец " оповестяват, че решението е взето на съвещание на управителния съвет на синдиката, състоял се преди два дни. От същото решение излиза наяве, че униформените не са съгласни с текстовете в бюджета, които касаят перата "персонал " и "капиталови разноски ".

От УС изясняват в решението си до членовете, че митингът е и поради неизясненост, генерирана от изявления в медиите на политици, "упражняващи се на тематика промени в Министерство на вътрешните работи ".

Лъчезар Томов: Очаква ни втори пик на Коронавирус вълната

Очаква ни втори пик на Коронавирус вълната. Това предизвести в ефира на "Събуди се " по NOVA математикът Лъчезар Томов.

По думите му процентът имунизирани у нас продължава да е извънредно невисок.

Ако тези равнища се запазят, цялото население на България ще бъде наранено от вируса и неговия нов вид. Сега има хора, които не са се срещали с ковид, изключително в отдалечените региони. Към момента публично новата вълна засегна 3000 души, неофициалните данни демонстрират двойно повече. Възможно е да се стигне и до 10 хиляди. Децата се върнаха в учебно заведение, а към този момент се потвърди, че точно те популяризират вируса към възрастните. Отново ще имаме скок на новозаразените, след това спад и още веднъж скок, изясни той.

Простреляха измежду нощ предприемач в Хасково, градът осъмна с пропускателни пунктове

Тази заран полицията сложи контролно-пропускателни пунктове по главните изходи на Хасково поради пукотевица по локален предприемач нощес.

Всички коли се пропущат с мудна скорост, с цел да бъдат огледани от униформените. Някои коли се стопират за инспекция. На моменти се образуват дълги колони преди полицейския пункт по информация от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

Тази нощ - към 1.30 ч., е бил прострелян локален предприемач, 33-годишен, който е настанен в болница със междинна телесна щета. Проверяват се всички вероятни версии, в това число и самопрострелване, изясни шефът на полицията Недан Хаджиев.

Трагедия в Перник: Кола излетя и падна в река Струма, брачната половинка на лидера почина

Сигнал за зародил пътен случай на улица "Калиман " в пернишкия квартал "Варош " е получен към 09.25 часа тази заран, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Според първичните данни при придвижване на стръмен сектор, спирачките на лек автомобил, каран от локален гражданин, отхвърлят, автомобилът пада по таван в коритото на река Струма и купето стартира да се цялостни с вода.

Водачът съумява да излезе от колата, само че брачната половинка му, която е пътувала с него, остава заклещена вътре.

Съединени американски щати обмислят изпращането на още войски в Източна Европа, в това число и в България

Съединените щати обмислят изпращането на спомагателни американски сили на ротационен принцип по източния фланг на НАТО, ако Русия нахлуе в Украйна. Това оповестява изданието "Вашингтон поуст ", като се базира на публични източници от Съединени американски щати и Европа.

Алиансът обмисля позициониране на групи в бойна подготвеност в Румъния, България, Словакия и Унгария, показва "Вашингтон поуст ", като цитира неназован посланик на НАТО. Също съгласно дипломата, представен от изданието, всякакво изпращане на военни елементи в тези страни ще зависи от това дали локалното държавно управление е склонно да ги одобри.

Съветник на Зеленски: Украйна не вижда смисъл да затваря въздушното си пространство

Украйна не вижда смисъл да затваря въздушното си пространство, макар ескалацията на напрежението с Русия, съобщи през днешния ден консултант на ръководителя на канцеларията на президента Володимир Зеленски, представен от Ройтерс.

"Най-важното е, че Украйна не вижда смисъл да затваря (своето въздушно пространство). Това е неуместно и според мен до известна степен наподобява на частична обсада ", сподели Михайло Подоляк пред Ройтерс.

Щайнмайер бе избран отново за президент на Германия

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер бе избран отново през днешния ден на поста, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Той получи 1045 гласа от общо 1437 при гласуването в Федералното заседание, заяви председателката на Бундестага Бербел Бас.

Щайнмайер сподели след преизбирането си, че Москва носи отговорността за риска от "война " в Европа, съобщи Франс прес. "Има огромен риск от боен спор, от война в Източна Европа и отговорност за това носи Русия ", съобщи той.

Орбан загатна, че е допустимо и Унгария да напусне Европейски Съюз

Унгарският министър-председател Виктор Орбан загатна за пръв път, че е допустимо неговата страна да напусне Европейски Съюз, съобщи ДПА.

Под лозунга за върховенството на закона Европейският съюз води "свещена война, джихад ", съобщи десният националистически министър председател в тирада пред поддръжници в унгарската столица. В същото време той прикани Европейски Съюз да демонстрира приемливост към Унгария.

В противоположен случай, съобщи Орбан, няма да е допустимо те да продължат по общ път.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР