Водещите доставчици все по-често формират обединения с производителитеЦилиндричните батерийни клетки

...
Водещите доставчици все по-често формират обединения с производителитеЦилиндричните батерийни клетки
Коментари Харесай

Батериите за електромобили - преодоляване на ограниченията

Водещите снабдители все по-често образуват обединявания с производителите

Цилиндричните батерийни кафези още дълго ще останат желаната технология за предпазване на сила в електрически транспортни средства (снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на акумулатори за електрически транспортни средства (ЕПС) ще нарасне от 132,6 милиарда $ през 2023 година до 508,8 милиарда $ към 2033 година, регистрирайки нарастване от 14,1%. Най-новите разработки в региона водят до въвеждане на батерии с по-високи стандарти. Въпреки че се чака тези акумулатори да подобрят продуктивността и пробега на ЕПС, фактори като лимитираният пробег на електрическите автомобили, нужното доста време за зареждане, високата цена и лимитираната наличност на станции за зареждане карат потребителите да се двоумят дали да предпочетат е-кола пред транспортни средства с ДВГ.

Производителите на акумулатори за ЕПС се концентрират върху превъзмогването на провокациите на пазара посредством създаване на нови батерии с изобретателни, бързи технологии за зареждане. Налице са редица усъвършенствания в индустриалните процеси, в това число автоматизация и нови техники за сглобяване, които имат за цел да понижат разноските и да подобрят скалируемостта на производството на акумулатори, регистрира нов отчет на Markets and Markets. Това включва нововъведения в производството на електроди, сглобяване на кафези и консолидиране на опаковки.
Цилиндричната система към момента няма равна
Предвижда се цилиндричните акумулатори да записват най-голям междинен растеж през прогнозния интервал. Цилиндричните акумулатори са известни със своята устойчивост и издръжливост. В съпоставяне с другите формати на акумулатори за ЕПС, цилиндричните кафези са най-евтините за произвеждане, защото корпусът им разрешава великолепно нареждане и обезпечава ефикасна механична резистентност както на външни, по този начин и от вътрешни напрежения.

Според Laserax, приблизително електрическите автомобили с цилиндрични кафези имат сред 5000 и 9000 кафези. Това е доста повече от спрямо която и да е друга архитектура на клетките. OEM производителите одобряват добре цилиндрична форма, удостоверение за което е и фактът, че огромни марки като Tesla избират да употребяват цилиндрични акумулатори заради тяхната надеждност и устойчивост.
На фокус: негативните електроди
Отрицателният електрод в батерията за ЕПС играе решаваща роля за нейната продуктивност и дългоденствие. Той е виновен за съхраняването на литиеви йони по време на зареждане и освобождението им по време на разреждане. Енергийната компактност на материала на негативния електрод дефинира количеството сила, което може да се съхранява. По-високата енергийна компактност води до по-дълъг пробег и по-рядко зареждане.
още по темата
На фона на възходящото търсене на акумулатори се чака негативният електрод да бъде най-важният съставен елемент на литиево-йонната батерия. Идеалният аноден материал би трябвало да има висока енергийна компактност, дълъг живот като цикли на зареждане и разреждане, както и оптималната сигурност.

Hitachi Chemical, BTR, Shanshan Technology, JFE, Mitsubishi Chemical Holdings и Nippon Carbon са измежду азиатските компании, които създават анодни материали и ще имат основна роля за развиването на пазара. Нанокомпозитни сплави от вида на калай/въглерод/кобалт и силициево-въглеродните композити са две основни достижения в науката за материалите за негативни електроди.
Голямата вяра е в Северна Америка
Автомобилната промишленост на Северна Америка е измежду най-динамичните. Поради наличието на огромни комерсиални производители на коли като Tesla, Proterra, MAN и NFI Group, районът може да се похвали с авангардни научноизследователски и развойни действия, нововъведения и софтуерни разработки в електрическите автомобили. Тези компании влагат в създаване и разширение на уреди за произвеждане на акумулатори в Северна Америка.

Заводите имат за цел да създават литиево-йонни акумулатори и други усъвършенствани технологии за предпазване на сила, с цел да отговорят на възходящото търсене на електрически транспортни средства.

На северноамериканския пазар на електрически автомобили водещите снабдители на акумулатори за електрически автомобили и новостартиращи компании все по-често образуват обединявания с OEM производители. Например GM си партнира с LG Chem. Stellantis неотдавна се съюзи със Samsung SDI за създаване на акумулатори за ЕПС. Ford пък си сътрудничи със SK Innovation. Tesla създава свои лични EV акумулатори. Всички тези корпорации образуват партньорства за основаване на индустриални центрове в Съединени американски щати.

Успоредно с това OEM производителите от ден на ден уголемяват вниманието си към стартирането на електрически камиони, микробуси и рейсове. В резултат на това пазарът на акумулатори за електрически автомобили в Северна Америка евентуално ще пораства доста динамично. Нарастващото търсене на товарни и публични транспортни паркове с нулеви излъчвания също ще подтиква растежа на пазара на акумулатори за ЕПС.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР