Водещите български тенисисти при младежите и девойките вече имат много

...
Водещите български тенисисти при младежите и девойките вече имат много
Коментари Харесай

Пресиян Коев: Американските университети „бомбардират“ с оферти най-добрите ни млади тенисисти


Водещите български тенисисти при младежите и девойките към този момент имат доста предложения от университети в Съединени американски щати с покана да продължат образованието и развиването на кариерите си оттатък Океана. Това описа тенис треньорът Пресиян Коев в подкаста на TennisKafe .

Той изясни за какво приемането на сходна опция е значимо и по какъв начин в и са част от проектите на Андреа Гауденци и АТР за налагане на млади състезатели в тура .

„ Университетите в Съединени американски щати безусловно „ бомбардират “ с предложения най-хубавите ни млади тенисисти. Знаете, че на Orange Bowl Илиян Радулов завоюва купата на двойки, само че той стигна и полуфинал на сингъл, което е по-трудно. Всички мачове на Илиян са били изгледани от асистент треньора на университета във Вашингтон. Старши-треньор там е не какъв да е, а Джеймс Блейк. Това е отношението на самите университети и въобще на цялата екосистема на колежанския спорт “ – сподели Пресиян Коев.

„ В България върви едно мълчешком схващане, че в колежанския тенис се върви, единствено в случай че не си се развил като състезател. Изобщо не е по този начин. ATP доста изрично поема по посока на развиване точно на тази област. Гауденци оказа помощ да се форсира развиването на младите тенисисти. На среща при започване на годината, на която присъствах, беше оповестено, че първите 30 в ранглистата на колежанския тенис ще получат обезпечени присъединяване на „ Чалънджър “ шампионати “.
Емил Евтимов, Пресиян Коев, Борислав Орлинов

„ Уърнър Тиен, който победи Илиян Радулов в Мелбърн, към този момент е признат във водещ лицей. Той поема по този път и доста хора ще си помислят: „ О, той свърша с професионалния тенис! “. Не, той стартира с професионалния тенис “ – добави Коев.

На Australian Open при младежите и девойките България имаше петима представители в главната скица , а Пресиян беше треньорът, който водеше играчите. Той разяснява какво следва за тях.

„ Имат дефицит на изяви в шампионати за мъже и дами. Но всеки един от тях, в персонален диалог, ме увери, че това ще се промени. Всички те възнамеряват да играят и на останалите шампионати от Големия шлем. Напълно сигурен съм, че на идващия „ мейджър “ броят на участниците ни ще бъде повече “.
 podkast tenniskafe

Какво още би трябвало да се направи, с цел да може да се осъществя капацитетът на най-хубавите български играчи при младежите и девойките?

„ Има и нещо друго – значим е екипът. На Australian Open Юрген Мелцер беше с най-хубавия австрийски играч. Брайън Бейкър е треньорът на американците. Дейвид Тейлър беше с девойките на Австралия, а той с изключение на треньор на Сам Стоусър, е бил една година и с Маги Малеева. В юношеския тенис навлизат все по-сериозни имена, има щабове. Германия бяха единствено с две девойки, само че имаше и тенис треньор, и кондиционен експерт “ – счита Коев.

„ Условията също са неизбежен фактор за разтежа и развиването на тенисистите. Наскоро приказвах с Димитър Кутровски, който в този момент е в Съединени американски щати. Там е даденост на едно място да има къде да играеш тенис навън и закрито, да има фитнес и център за възобновяване. В България не се сещам за такова място “.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР