Водещите български кардиолози – доц. Васил Велчев и доц. Васил

...
Водещите български кардиолози – доц. Васил Велчев и доц. Васил
Коментари Харесай

Водещи експерти представиха съвременни методи на лечение на кардиологични проблеми

Водещите български кардиолози – доцент Васил Велчев и доцент Васил Трайков изнесоха онлайн лекция пред 17 здравни посредници от София и Софийска област. Обучението е второ по рода си и е част от пилотен план на български кадиолози и Националната мрежа на здравните посредници. Семинарът е отдаден на най-често срещаните кардиологични проблеми и актуалните способи на лекуване. А неочакваната сърдечна гибел и новаторските способи на лекуване на предсърдно мъждене бяха главните тематики, наранени по време на образованието през днешния ден.
Аритмията или нарушеният сърдечен темп е най-често срещаната причина за неочакваното прекъсване на сърцето (внезапна сърдечна смърт). При нарушавания на електрическата проводна система на сърцето, (която управлява скоростта и ритъма на редуциране на сърдечния мускул), то може да стартира да бие прекомерно бързо. В множеството случаи сходни аритмии са къси, само че някои от тях могат да доведат до сърдечен арест. Внезапната сърдечна гибел постоянно се записва при пациенти с кардиологични проблеми, само че има случаи, при които тя може да се прояви и при хора без никакви индикации. Статистиката сочи, че мъжете са по-застрашени от неочаквана сърдечна гибел. Тя настава при 6,68 на 100 000 души годишно, до момента в който при дамите честотата е 1,40 на 100 000.
„ Единственият метод, по който може да се помогне на човек със сърдечен арест е посредством дефибрилация. Първите няколко минути са от основно значение и би трябвало да се работи незабавно. Това може да стане с външен дефибрилатор, в случай че наоколо има подобен, или посредством имплантируемо устройство, което се слага в тялото на пациента. То следи ритъма на сърцето и се намесва, когато се появи проблем. Ако знаем, че човек е болен и има риск да получи сърдечен арест, тогава може да имплатнираме този вид дефибрилатор. Той безусловно е в положение да избави живота на пациента. Съветът ми към всички, претърпели солиден инфаркт, след няколко месеца да посетят своя кардиолог, който да оцени положението на сърцето и има ли риск от неочаквана сърдечна гибел. Ако това е по този начин, би трябвало да се работи в точния момент “, сподели доцент Васил Велчев.
Доц. Васил Трайков показа пред здравните посредници катетарната аблация - един от най-съвременните способи за справяне с предсърдното мъждене (най-често срещаната аритмия, чиято главен признак е неритмичният пулс).
„ Нараства броят на пациенти с предсърдно мъждене, а то е една от главните аргументи за инсулта. В множеството случаи казусът се лекува медикаментозно, само че при избрани пациенти прилагаме така наречен катетарната аблация. Това е процедура, при която под ренгенов надзор се вкарва катетър в сърцето и това ни помога да намерим и отстраняваме огнищата, които пораждат и поддържат аритмията. Има няколко метода, по които се случва това - точка по точка с катетър с радиофреквентна сила, който нагрява тъканта или с криобалон, който я замразява. Важно е да се знае, че тази методика съществува и това е метод, по който може да се оправим с предсърдното мъждене, което може да аргументи инсулт или да докара до сърдечна непълнота “, изясни доцент Васил Трайков.
Според здравните посредници неналичието на задоволително информация и методите на отнасяне на кардиологичните проблеми е честа пречка в работата им на терен. Повечето хора, с които рядко посещават персоналния си доктор и търсят помощ, едвам, когато стане прекомерно късно, споделят посредниците./Redmedia.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР