Лидерите на испанския футбол поискаха от Рубиалес да подаде оставка заради целувката му с играч

...
Водещи служители в рамките на Испанската футболна федерация поискаха отстранения
Коментари Харесай

Водещи служители в рамките на Испанската футболна федерация поискаха отстранения президент Луис Рубиалес да подаде оставка в понеделник заради поведението му на Световното първенство за жени, включително целувка на играч по устните, след като Испания спечели шампионатния мач.

Ръководителите на регионалните органи, които съставляват федерацията (RFEF), отправиха искането в колективно изявление.

„След последните събития и неприемливото поведение, което нанесе големи щети на имиджа на испанския футбол, президентите изискват Луис Рубиалес да подаде незабавна оставка като президент на RFEF“, се казва в изявлението.

По-рано в понеделник федерацията поиска от УЕФА да я спре от международни състезания поради намеса на правителството, свързана с Рубиалес. Въпреки това, в изявлението си ръководителите на регионалните органи призоваха временния президент на федерацията Педро Роча да оттегли това искане незабавно.

Искането на федерацията за спиране беше широко възприето като опит да се запушат устата на някои от критиците на Рубиалес, включително правителствени министри които са поискали отстраняването му.

Подобно спиране би забранило на испански отбори да участват в състезания като Шампионската лига и би могло да повлияе на общественото мнение в полза на това да му позволи да запази работата си.

Ръководните органи на футбола имат дългогодишни правила, забраняващи на националните правителства намеса в управлението на националните футболни федерации.

Въпреки това, УЕФА няма да се съобрази с искането на испанската федерация за санкция, каза човек, запознат с въпроса, пред Асошиейтед прес в понеделник. Човекът пожела анонимност, тъй като процесът на вземане на решения беше поверителен.

Рубиалес се сблъска с порой от критики от цял ​​свят заради поведението си на финала на Световното първенство за жени, включително целувката му на испанската играчка Джени Ермосо без нея съгласие по време на церемонията по връчването на трофея на терена.

Той също беше широко критикуван за това, че се хвана за чатала в знак на победа, докато беше в президентската ложа близо до испанската кралица Летисия и нейната дъщеря тийнейджърка, принцеса София.

Рубиалес беше отстранен от длъжност Събота от ръководния орган на футбола ФИФА, който разследва поведението му.

Майка му в понеделник започна гладна стачка в църква в Южна Испания в защита на сина си, настоявайки за край на „кървавото и нечовешко преследване“ над него.

Безпрецедентното искане на испанската федерация с искане за спиране изглеждаше като игра на лост срещу нейните критици, опитвайки се да провокира фенове и могъщи клубове като Барселона и Реал Мадрид, плюс мъжкия национален отбор, да подкрепят усилията й да спаси Рубиалес работа. Рубиалес е и вицепрезидент на УЕФА.

Великите клубове на Испания трябва да участват в жребия за груповата фаза на Шампионската лига в четвъртък, изготвен от УЕФА, а мъжкият национален отбор има мачове на 8 и 12 септември в квалификациите за 2024 г. Европейско първенство.

ФИФА откри дисциплинарно дело срещу Рубиалес в четвъртък, след като пое контрола над процеса, тъй като организира Световното първенство за жени.

Поведението на Рубиалес по време и след победата на Испания с 1-0 над Англия във финала на август 20 в Сидни, Австралия, насочи интензивно внимание към него и неговото петгодишно управление на федерацията.

ФИФА обаче не се позова на своята версия на правилата срещу правителствена намеса, за да защити Рубиалес.

Испанците след това федерацията призова УЕФА да действа, както се съобщава в писмо, изпратено в петък, същия ден, когато нейният изпаднал в затруднение президент демонстративно отказа да подаде оставка на спешна среща.

Суспендирането на ФИФА не позволява на Рубиалес да участва в официалните дела и да има контакт с други служители, включително в кандидатурата на Испания да бъде домакин на Световното първенство през 2030 г. с Португалия, Мароко и вероятно Украйна.

Дисциплинарният съдия на ФИФА Хорхе Паласио също нареди на Рубиалес и федерацията да не се свързват с Ермосо. Тя каза, че федерацията я е оказвала натиск да подкрепи публично Рубиалес.

Наскоро короновани като световни шампиони, макар и въвлечени в национален скандал, който не са търсили и който е отклонил вниманието им от триумфа, играчите на Испания казаха, че няма да играят повече мачове докато Рубиалес е начело.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР