Водещи германски икономически институти намалиха тазгодишните си прогнози за ръст

...
Водещи германски икономически институти намалиха тазгодишните си прогнози за ръст
Коментари Харесай

Перспективите пред германската икономика се влошават

Водещи немски стопански институти понижиха тазгодишните си прогнози за растеж на стопанската система на страната, която съгласно тях ще се усили единствено с 0,1 %. Миналогодишният отчет предполагаше, че ще има напредък от 1,3 %. Наскоро обаче немското държавно управление заяви, че този % ще бъде едвам 0,2 пункта.
Икономиката на Германия изпитва усложнения. Възстановяването евентуално ще стартира от пролетта. Инерцията обаче няма да бъде прекомерно огромна.
Щефан Куутс - Институт по Световна стопанска система, Кил

Прогнозата за идната година остава без основна смяна - чака се брутният вътрешен артикул да нарасне единствено с % и половина през 2025 година. В същото време се оповестява, че производството се е намалило с 0,3% през миналата година. Германската стопанска система се бори с високата инфлация и увеличението на енергийните разноски след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна. Въпреки че, този напън отслабна, забавянето на международната търговия, високите лихвени проценти и други проблеми като дефицита на квалифицирана работна ръка и несъразмерната администрация не престават да тежат на стопанската система.
Очакваното от институтите покачване на икономическото произвеждане не се случи. Вътрешната стопанска система получи малко повече от попътен вятър.
Щефан Куутс - Институт по Световна стопанска система, Кил

Петте института чакат равнище на безработицата от 5,8% през 2024 година, след което то да спадне до пет и половина % през 2025 година В отчетът се отбелязва,че през актуалната година частното ползване ще се трансформира в най-важната движеща мощ за стопанската система. А немският експорт е намалял макар възходящата международна икономическа интензивност. Към момента Брутният вътрешен продукт на Германия е единствено малко по-голям, в сравнение с преди коронавирусната пандемия, защото оттогава насам продуктивността в страната е в застой.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР