Водещи атлети от 19 държави ще стартират на Балканиадата в

...
Водещи атлети от 19 държави ще стартират на Балканиадата в
Коментари Харесай

Топ атлети стартират на Балканиадата в Правец

Водещи спортисти от 19 страни ще започват на Балканиадата в Правец на 2-3 септември. Това разгласи през днешния ден на формалната конференция за най-голямото атлетическо събитие в България за 2019-а Добромир Карамаринов, президент на Балканската атлетика, ръководител на БФЛА и първи вицепрезидент на Европейската атлетика. На срещата с медиите посетители бяха Румен Гунински, кмет на Правец, водещата ни спринтьорка Ивет Лалова-Колио, както и Илияна Захариева, шеф " Корпоративни връзки " в А1 и Красимир Дачев, притежател на " Свилоза ".

Балканиадата ще бъде почетена и от управлението на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) в лицето на нейния президент Сър Себастиан Коу, както и на заместника му Сергей Бубка. Президентът на Европейската атлетика Свен Арне Хансен, също ще гледа наживо стартовете в Правец. Гости на Балканиадата ще има и от Саудитска арабия, Индия, Персийския залив.

Общата численост на състезателите и треньорите, които идват в Правец, надвишава 500 от 19 народи.

" Балканиадата в Правец, който се оформя като европейски център за лека атлетика е най-голямото за страната ни тази година, съобщи Карамаринов. - Всички водещи български спортисти ще започват, както и доста международни и европейски първенци от другите страни. Благодарен съм за поддръжката на надпреварата от Министерството на младежта и спорта, община Правец, както и на сътрудниците ни. Номерата на спортистите ни ще бъдат брандирани от дългогодишните ни сътрудници А1 и " Свилоза " за нас е наслаждение, че продължаваме дружно и за това съревнование. Балканската атлетическа асоциация надалеч надвишава границите на балканския полуостров. Всичко това е в интерес на спортистите. Тези 11 шампионата, които вършим всяка година, а след конгреса ни може да станат и 12, дават опция и на спортисти от едно приблизително равнище от страните членки да вземат присъединяване в едно интернационално съревнование, и да се стимулират. Сами разбирате, че единствено една дребна част от тези спортисти, които в този момент ще вземат участие в Правец, ще започват след месец на международното в Доха ". Карамаринов благодари особено на кмета на Правец Румен Гунински за поддръжката, тъй като общината е един доста деятелен партьор на федерацията за провеждането и на този шампионат.

" Ивет е международен феномен с това, което демонстрира на пистата. Това, че постоянно взе участие за България е нещото, което е повече от всичко, тъй като спорта, колкото и да се комерсиализира, не е единствено комерсиален артикул, а си има и своите полезности и за това е международен феномен. Пример за тези полезности е Ивет Лалова. Тя постоянно взе участие за България и то дава максимума от себе си. Ивет е един истниски дипломат, освен на българския и балканския спорт, а на европейския спорт. Тя е образец за това какъв би трябвало да бъде спортиста в днешно време ", добави още Карамаринов. - Силно се надявам стадиона да се изпълни и в двата дни на Балканиадата. Това е нашата цел, тъй като това дава и спомагателен тласък на спортистите, и покачва техните резултати ". Входът за стадиона е свободен, а Българска национална телевизия 3 ще излъчва наживо Балканиадата и двата дни.

Карамаринов подари на Илияна Захариева и Красимир Дачев по един от спортните номера с логото на техните компании с каквито ще вземат участие спортистите на 2-3 септември в Правец.

" Благодаря за доверието и за положителното партньорство с федерацията. Много съм щастлива, че А1 ще бъде на номерата на дамите. Тихомир Иванов не е тук, тъй като е на финала на Диамантената лига, която тази вечер, ще гледаме директно по Маск Спорт 2. Успех на всички участници в Правец ", съобщи Илияна Захариева.

Според Красимир Дачев е наслаждение да се оказва помощ на спорт в който и на последния маратонец целия стадион става на крайници, с цел да го приветства.

" Благодаря на господин Карамаринов за топлите думи за Правец и за мен. Бяхме дружно, когато открихме реновираната писта на която в този момент ще започват участниците в Балканиадата. Нямам думи да изразя насладата и признанието си, че Правец ще бъде хазаин на най-голямото атлетическо съревнование в България за годината. Всичко това става действителност на положителното съдействие сред община Правец и Българската федерация по лека атлетика ", съобщи пред медиите кмета на Правец Румен Гунински.

България ще бъде показана на Балканиасата с топ състезателите си отпред с Ивет Лалова-Колио, Мирела Демирева, Тихомир Иванов, Радослава Мавродиева, Габриела Петрова и Александра Начева.

Звездата освен на българската, само че и на европейската лека атлетика Ивет Лалова показа, че за нея най-прекрасното нещо е да бяга в България.

За Ивет това ще бъде първото й съревнование в България от 2015 година насам, когато подкрепя отбора ни да се изкачи в 1-ва лига на европейското отборно състезание в Стара Загора.

„ Да тичам в България е най-прекрасното нещо. Получавам толкоз любов и заряд, че върша и най-хубавите си бягания, сподели Лалова, която има две слизания под 11 сек на родна почва – националния връх на 100 м от 10.77 сек в Пловдив през 2004 година и 10.96 сек от Балканиадата в Сливен през2011 година – Дали ще има слизане под 11 сек в този момент – дай Боже. Готова съм, нека да има и положителни условия. “

В неделя вечер спринтьорката ни записа 11.08 сек в Мадрид и се оправи с квотите в дисциплината за международното състезание в Доха през идващия месец и за Олимпийските игри в Токио следващата година.

В Правец Лалова ще бяга 100 м и 200 м, което значи, че ще бъде на пистата и в двата спортни дни на Балканиадата.

 

Топ състезателите, които ще започват в Правец (2-3 септември):

                   България

 

-        Мирела Демирева – скок височина - вицешампионка на ОИ в Рио 2016 и Екологичен потенциал Амстердам 2016 и Берлин 2018

-        Ивет Лалова-Колио – европейската първенеца на 100 м (Хелзинки 2012) и 200 м (Мадрид 2005 0 зала)

-        Радослава Мавродиева – европейска шампионка на гюле в зала – Глазгоу 2019

-        Габриела Петрова – европейска вицешампионка на троен скок в зала – Прага 2015

-        Александра Начева – международна шампионка на троен скок за девойки под 20 години, шампионка на младежките олимпийски игри през 2018, два пъти вицешампионка на Европа

-        Тихомир Иванов – международен първенец на Универсиадата в Наполи 2019

-        Инна Ефтимова – двукратна балканска шампионка на 100 м и 200 м

-        Георги Иванов – повторен международен първенец за юноши

-        Митко Ценов – европейски първенец за младежи под 23 години през 2015

-        Момчил Караилиев и Георги Цонов – троен скок

Гърция

Милтиадис Тентоглу – скок дължина – европейски първенец

Параскеви Папахристу – троен скок – европейска шампионка

Емануил Каралис – пастирски скок – европейски първенец за юноши - 2015, вице първенец на Европа за младежи под 23 години – 2019, финалист на европейси и международни шампионати

Христос Францескакис – чук- вицешампшион на Европа за юноши 2019

Одисеас Моузенидис – гюле – бронзов медалист от международно състезание за юноши 2018 и европейски първенец за юноши през 2015

 

 

Албания

Измир Смаджай – европейски първенец на скок дължина в зала -  Белград 2017

 

Армения

Левон Агасян – европейски първенец на троен скок за юноши – Риети 2013

 

Хърватия

Иван Хорват – вицешампион на пастирски скок от международно състезание за юноши – финалист от международни и европейки шампионат

Черна гора

Мария Вукович – международна шампионка на скок височина за девойки

Кристина Ракочевич – международна шампинка на диск за девойки

 

Румъния

Мариан Опрея – троен скок – вицешампион на олимписйките игри в Атина 2004

Андрей Гаг – гюле – медалист от международно първенсто в зала

Бианка Рейзър – 400 м – европейска шампионка за девойки под 20 и под 23 години

Ела Лаврич – 800 м – международна и еврооейска първенеца за девойки, бронзова медалистка на международно в зала на 4х400 м

Флорентина Юско – скок дължина и троен скок – двукратна международна шампионка за девойки

 

Сърбия

Милица Гардашевич – скок дължина – европейска шампионка за девойки

Асмир Колашинач – гюле – европейски първенец в зала

Елзан Бибич – 1500 м – 3000 м - нееднократен балкански и европейски първенец за юноши – един от най-силните багачи на междинни и дълги дистанции в Европа

 

Турция

Мизгин Ай – 100 м – международна шампионка за девойки под 18 години

Емре Зафер Барнес – 100 м – 10.08

 

Украйна

Микита Нестеренко – диск – международен първенец и рекордьор за юноши под 18 г
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР