Водещата на BBC Нага Мунчети разкри през миналата година една

...
Водещата на BBC Нага Мунчети разкри през миналата година една
Коментари Харесай

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Водещата на BBC Нага Мунчети разкри през предходната година една интимна детайлност от живота си – че страда от аденомиоза – хронично заболяване, което визира матката. Болката от време на време е толкоз мощна, че дамата не може да се движи. При обострени обстановки, брачният партньор й е трябвало да повика кола за спешна помощ.
Странно е, че мнозина въобще не са чували за това положение, макар че то визира една на всеки пет дами. Аденомиозата може да аргументи признаци, в това число нередовно и тежко менструално кървене и болежка в таза. Тежестта на признаците варира. До една трета от дамите с аденомиоза може да имат минимални или никакви признаци. Състоянието може да повлияе и на плодовитостта. При дамите с аденомиоза рискът от импровизиран аборт, прибързано раждане или прееклампсия е по-висок.

Какво предизвиква аденомиозата?

В матката има два основни пласта. Ендометриумът е вътрешният, където се вграждат ембрионите. Ако няма бременност, този пласт се отделя по време на цикъл. Миометриумът е мускулният пласт на матката. Той се уголемява по време на бременност и е виновен за контракциите. Аденомиозата е патологично положение, при което ендометриалната тъкан навлиза в дълбочина в миометриума.
Въпреки че доста пациентки с аденомиоза имат и ендометриоза, само че аденомиозата е друго заболяване от ендометриозата. При ендометриозата се следи разпространяване на ендометриална тъкан отвън матката, в яйчници, маточни тръби, органи в тазова празнина. При аденомиозата ендометриалната тъкан е единствено в региона на миометриума.

Диагностика

Аденомиозата е положение, което е мъчно за диагностициране. Исторически, съществуването на ендометриум-подобни кафези в миометриума може да бъде доказано единствено посредством патологична оценка, при която миометриумът се изследва под микроскоп след хистеректомия (операция за премахване на матката).

През последните години се следи увеличение на диагнозите с развиването на технологии за образна диагностика като MRI и обстоен ултразвук на таза. Въпреки че в наши дни аденомиозата нормално се хваща без да се постанова хистеректомия, лекарите към момента създават типов способ за нехирургична диагностика.
Все още учените нямат изрично мнение за какво някои дами развиват аденомиоза. Едно е ясно –  случаите нарастват с възрастта на пациентките. Смята се, че региона сред ендометриума и миометриума се поврежда или от естествените процеси на менструалния цикъл, бременността и раждането, или като разследване от някакви медицински процедури.

Как се лекува

Стратегиите за лекуване включват хормонални медикаменти като орални контрацептиви, лекарства, съдържащи прогестерон, слагане на серпантина, освобождаваща прогестерон или лекарство, наречено GnRHa, което стопира естественото произвеждане на полови хормони.
Нехормоналните лекувания включват транексамова киселина. Тези лекувания имат за цел да сведат до най-малко менструалното кървене. Болката постоянно се лекува с нестероидни противовъзпалителни медикаменти.
Стратегиите за лекуване би трябвало да бъдат съобразени с пациентите според от техните стремежи за плодовитост и признаци. Ако здравното лекуване не обезпечава съответно облекчение на признаците, има хирургични благоприятни условия, а точно премахване на фокалните лезии или хистеректомия.
Автори на тази публикация, оповестена в The Conversation, са Джен Сауткомб, основен откривател в Катедра по женско и репродуктивно здраве в Нафийлд, Оксфордски университет и Нура Фитнат Топбас Селчуки, докторант в същата катедра. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР