Водещата група в Европейския парламент призова за преглед на банковите

...
Водещата група в Европейския парламент призова за преглед на банковите
Коментари Харесай

ЕНП иска Швейцария да бъде включена в черния списък на Европейския съюз за пране на пари

Водещата група в Европейския парламент прикани за обзор на банковите практики в Швейцария и за вероятно включване на страната в черния лист на Европейски Съюз за пране на пари на фона на журналистически разкрития, съобщи Ройтерс.

Консорциум от интернационалните медии разгласява резултатите от следствие на база теч на данни за сметките на хиляди клиенти на банката Creidt Suisse, от които излиза наяве, че измежду тях има извършители на човешките права и предприемачи под наказания.

Припомняме, че против Credit Suisse се води дело за пране на пари на хипотетична българска незаконна група за трафик на кокаин.

От швейцарската банка излязоха с позиция през днешния ден, в която изрично отхвърлят изказванията за непозволени дейности и споделят, че медийните публиакции са основат на „ частична, неточна или селективна информация, извадена от подтекст “.

" Представените данни са най-вече исторически, в някои случаи датиращи от 40-те години на предишния век и изявленията за тези данни се основават на частична, неточна или селективна информация, извадена от подтекста “, показват от Credit Suisse.

От банковата институция декларират, че през последните три седмици са създали обзор на огромен размер сметки, евентуално свързани с медийните изявления. Около 90% от тях са затворени или са били в развой на затваряне преди да се появят отчетите, се споделя в известието.

" Докато по закон Credit Suisse не може да разяснява взаимоотношенията с евентуални клиенти, ние можем да потвърдим, че са подхванати дейности в сходство с използваните политики и регулаторни условия в съответните моменти и че обвързваните с тях въпроси към този момент са адресирани “, обобщават от швейцарската банкова институция.

Европейската национална партия (ЕНП) - консервативната група, която има максимален брой места в Европейския парламент, прикани в понеделник Европейската комисия да „ преоцени Швейцария като страна с висок риск за пране на пари “.

„ Разкритията по репортажа за „ Швейцарските секрети “ сочат за големи дефекти на швейцарските банки, що се отнася до попречване на прането на пари “, сподели Маркус Фарбер, представител на ЕНП в Комисията по стопански и парични въпроси.

„ Когато швейцарските банки не ползват вярно интернационалните стандарти за битка с прането на пари, самата Швейцария се трансформира във високорискова пълномощия “, добави той.

В момента описът на Европейски Съюз включва 21 страни, за които се счита, че имат пропуски в своите правила и практики против прането на пари. Сред тях са Иран, Мианма, Сирия и Северна Корея. Нито една европейска страна не е в листата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР