Водещ европейски представител по правата на човека заяви, че новите

...
Водещ европейски представител по правата на човека заяви, че новите
Коментари Харесай

Комисар на Съвета на Европа: Полски законопроект ще заглуши гласа на съдиите

Водещ европейски представител по правата на индивида съобщи, че новите планове на Полша за реформиране на правосъдната система целят да бъде заглъхнал гласът на съдиите, и прикани полския Сенат да ги отхвърли, съобщи Ройтерс.

" Особено съм обезпокоена от постановките в новия закон, които имат за цел да заглушат още повече инакомислието измежду сериозните съдии и прокурори и да ограничи независимостта им ", се споделя в писмо на комисаря Съвета на Европа (СЕ) по правата на индивида Дуня Миятович до ръководителя на горната камара на полския парламент Томаш Гродски, оповестено от полското външно министерство.

Законопроектът, който към този момент бе утвърден от Сейма, долната камара на полския парламент, ще разреши съдии, които оспорват плануваните промени, да бъдат подлагани на дисциплинарни санкции.

Управляващата националистическа партия " Право и правдивост " (ПиС) съобщи, че законът цели повишение на успеваемостта на правосъдната система, отбелязва Ройтерс.

Сенатът, болшинство в който има опозицията, може да внесе промени в законопроекта или въобще да го отхвърли при разискванията идната седмица. Контролираният от ПиС Сейм обаче отново ще може да отхвърли всевъзможни промени в текста.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР