Водената от Русия Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС)

...
Водената от Русия Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС)
Коментари Харесай

Руска организация започва военни учения до границата с Афганистан

Водената от Русия Организация на Договора за групова сигурност (ОДКС) стартира през днешния ден най-големите си от години военни учения покрай таджикистанско-афганистанската граница. Това става на фона на напрежение по границата сред двете страни, преди договарянията сред новото талибанско държавно управление в Афганистан и огромните районни сили, съобщи Ройтерс.

За разлика от останалите северни съседи на Афганистан, които де факто признаха държавното управление на талибаните и започнаха да построяват работни връзки с Кабул, Таджикистан отхвърля да признае ислямисткото придвижване и се появиха информации за скупчване на войски от двете страни на границата, оповестява Българска телеграфна агенция.

В ученията, провеждани от ОДКС, вземат участие над 5000 военнослужещи, повече от половината от които съветски бойци, оповестиха министерствата на защитата на Русия и Таджикистан.

Ученията под наименованията " Ешелон-2021 ", " Търсене-2021 " и " Взаимодействие-2021 " се организират на таджикистанския полигон Харбмайдон, съобщи ТАСС.

На тържествената гала по откриването им началникът на генералния щаб на Таджикистан генерал-лейтенант Емомали Собирзода означи, че създалата се обстановка в Централна Азия на фона на събитията в Афганистан остава комплицирана и има наклонност към изостряне.

Започналите през днешния ден шестдневни учения последваха поредност от по-малки учения, извършени наоколо до границата с Афганистан от Русия и централноазиатските ѝ съдружници през август и септември.

Русия е обезпокоена от опцията ислямистки екстремисти да обхванат в някогашните руски републики в Централна Азия, които Москва вижда като собствен южен защитителен буфер, отбелязва Ройтерс.

Русия има военна база в Таджикистан и твърди Душанбе, че ще помогне на страната при положение на нарушение на нейните граници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР