Водата за уста може да убие коронавируса в рамките на

...
Водата за уста може да убие коронавируса в рамките на
Коментари Харесай

Учени: Водата за уста убива коронавируса за 30 секунди

Водата за уста може да убие ковид в границите на 30 секунди, сочи ново изследване на учени от университета в Кардиф, написа BBC.
Предварителните данни са обещаващи, oтбелязват експертите. Te са тествали вода с уста със наличие на цетипиридиниев хлорид с централизация най-малко 0,07%.

За да репликират средата в лабораторни условия, учените основали бактериалните особености на човешкия назофарингс.

Въпреки, че проучванията сочат, че тя може да помогне за унищожаването на вируса в слюнката, няма доказателства, че би могла да се употребява и като лекуване на ковид, защото няма по какъв начин да доближи до дихателните пътища или белите дробове.

Това не е първото изследване, което демонстрира успеваемостта на водата за уста при битката с ковид. При други проучвания учените откриват, че постоянната ѝ приложимост понижава вирусния товар в устната празнина на болните и по-този метод те по-трудно популяризират вируса.

Друго проучване, извършено от група експерти по молекулярна и здравна вирусология в Рурския университет в Бохум дружно с техни сътрудници от Йена, Дуисбург-Есен, Нюрнберг и Бремен, също демонстрира, че клетките на вируса Sars-Cov-2 " излизат от строя " благодарение на водата за уста.

Учените изследвали осем типа тоалетна вода за уста с друг състав, които се продават в аптеките в Германия. Във всяка от водите са поставяни вирусни частици от Sars-Cov-2, разклащайки сместа в продължение на 30 секунди, с цел да симулират резултата на плакнене на устата.

Резултатите посочили, че всички типове вода за уста намалявали първичния титър на вируса. В случаите, когато " плакненето " се правело три следващи пъти, титърът намалявал дотам, че вирусът на процедура не е можел да бъде открит.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР