Водата все още е в сиреното, напук на законите, алармират

...
Водата все още е в сиреното, напук на законите, алармират
Коментари Харесай

86,95 % вода в продукт, наречен ``Свежо сирене``

Водата към момента е в сиреното, на инат на законите, сигнализират от " Активни 'потребители''

86,95% - толкоз е водата в артикул, наименуван " Свежо сирене ", което е невиждана стойност в българската и международната процедура, сигнализират от " Активни консуматори ". От асоциацията са създали проби на 48 марки сирене за установяване на водното наличие в продуктите, написа Offnews.bg.

От ноември 2021 година е наложително, когато водното наличие надвишава 60%, на етикета да се изписва  " саламурено сирене с нараснало водно наличие ".

Резултатите обаче демонстрират, че от 48 марки сирене при 35 водното наличие е над 60%, а от тях в 12 е даже над 70%. Един от продуктите - " Свежо сирене ", създаден от Ракево Милк Трейд ЕООД, съдържа 86,95%, а различен артикул - " Даная ", който се продава неопакован, съдържа 43% немлечни мазнини и струва 20,90 лева./кг. 

От " Активни консуматори " са създали проби на 34 евтини марки (с цена под 14 лева./кг) и на 14 скъпи. В изследването са включени проби краве саламурено сирене, закупени от търговски обекти в София, Пазарджик, Симитли и Перник през септември и октомври. Лабораторно е несъмнено водното наличие (сухо вещество), а при 6 селектирани проби е несъмнено и наличие на немлечни мазнини.

За разбор на немлечни мазнини са били подбрани шест продукта и една от пробите е позитивна.  От " Активни консуматори " допълват, че всички открити в проучването артикули нарушават поне два наложителни национални критерия.

Предлагат са сирена с водно наличие над 60%, които не са етикирани вярно и това не е обозначено. На второ място всички оводнени артикули, като се изключи 3 марки,  се продават насипно , в неопакован тип, което е друго нарушаване на законодателството. 

При изследването от асоциацията на сирена през 2020 година, когато са изследвани единствено евтини, оводнени са били  87%  от тях бяха. Сегашният резултат в тази категория е подобен –  85% . " Това демонстрира, че приемането на новото законодателство не е стреснало производителите и те не престават да създават натъпкани с вода и химикали артикули ", допълват от " Активни консуматори ".

Изводи и рекомендации за потребителите от асоциацията: 
При 73% от генералната извадка на сирената се открива водно наличие над 60%. При евтините и по-рискови артикули делът доближава до 85%. Все още на пазара се открива измамата с прибавяне на немлечни мазнини. Новото законодателство за млечните артикули всеобщо и съзнателно се нарушава от производителите, а контролът от страна на БАБХ е неефикасен. Консумацията на оводнени и имитиращи (с немлечни мазнини) „ сирена " покачва опасността от развиване на някои болести. При закупуване на евтини млечни артикули, сирене до 14 лева./кг за септември, рискът те да са некачествени/подправени е двойно по-голям. При марки, продавани под 10 лева./кг не може да се приказва за сирене и здравето на консуматорите е изложено на риск. За страдание, високата цена също не е гаранция за качество и при скъпите сирена половината марки са съзнателно подправени от производителите с прибавяне на вода или немлечни мазнини.
Новото законодателство

От 4 ноември 2021 година са в действие нови условия за сиренета, като гратисният интервал, даден на производителите, изтече през май 2022 година Съществените промени в условията са следните:

- оводнените сирена към момента могат да се оферират на пазара, само че когато водното наличие надвишава 60% на етикета се изписва " саламурено сирене с нараснало водно наличие " ;

- не разрешава се потреблението на влагозадържащи сътрудници в сиренето;

- не разрешава се прибавянето в млечни артикули на мазнини и протеини с немлечен генезис като се изключи желатин при характерни цели;

- на етикетите -  на лицевата страна,  задължително се показва процентът на сухото вещество, надлежно водното съдържание;

- продуктите с нараснало водно наличие се оферират в магазините наложително в истинска опаковка на производителя, която  не може да бъде отстранена от търговеца .

Методи за задържане на повече вода в сиренето:

- Технологични – това са случаите, когато сиренето не зрее задоволително или когато нарязаните парчета не се отцеждат и пресоват. Така не може да се реализира фрапантно повишение на водното наличие.

- Влагозадържащи химикали – са да вземем за пример нишестетата и разнообразни полизахаридни софтуерни добавки и гелосващи/желиращи сътрудници (Е номера). Повечето от тях са създадени за сладкарската индустрия, само че се ползват и от производители, искащи да вкарат вода в сирена и месни артикули. Понякога за тази цел се употребяват и растителни протеини, и разнообразни соли или комбинации от всичко изброено.

- Нетрадиционни ензимни препарати – при производството на сирене се прибавят ензими за коагулация на протеините. Това е обичайната стъпка. През последните години в млекарския бранш навлизат ензими с доста по-различна функционалност. Основен представител на " нововъведенията " е трансглутаминазата.

Този ензим вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има радикално друго деяние. Образно казано трансглутаминазата омрежва белтъците. Тя свързва веригите на обособените протеини в едно цяло. По този метод продуктът става механично по-здрав и задържа повече вода, без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава " сирене " от по-малко суровина и вместо мляко има вода. Трансглутаминазата има способността да консервира продукта, като пречи на обичайните ензими, наречени протеази и млечно-киселите бактерии, да разграждат казеина на млякото.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР