Водата е от ключово значение за разпространение на живота на

...
Водата е от ключово значение за разпространение на живота на
Коментари Харесай

Водата се среща често на по-големите екзопланети, но не и в големи количества

Водата е от основно значение за разпространяване на живота на една планета. Ето за какво търсенето на тази молекула е основно. Особено когато става дума за екзопланети. Ново проучване демонстрира, че водата се среща постоянно на по-големите екзопланети, само че в доста по-малки количества, в сравнение с демонстрира досегашните ни модели.

Екип от откриватели е проучил атмосферния състав на 19 екзопланети с друг размер – от мини Нептун (10 пъти масата на нашата лична планета) до супер Юпитер, тежащ над 600 пъти повече от Земята. Водни пари били открити в атмосферите на 14 от 19-те екзопланети, а детайлите натрий и калий - в атмосферите на 6 от екзопланетите.

Учените считат, че това е най-прецизният молекулярен и термичен разбор, юридически в миналото. „ Невероятно е да се следи обилие на дребни количества вода в атмосферите на планети, които кръжат към разнообразни звезди “, отбелязва Нику Мадусудан от Кембриджския университет.

За да доближат до тези изводи, учените са употребявали данни, събрани от галактическите телескопи „ Хъбъл “ и „ Спицър “ и от наземни телескопи в Чили и Испания. Наблюденията били комбинирани с компютърни модели и статистически разбор, с цел да се реши количеството на всяко химично вещество в атмосферата. Водородът, натрият, кислородът и други химични детайли имат неповторими „ подписи “, които може да се употребяват, с цел да се откри съставът на всяка планета.

Източник: The Astrophysical Journal Letters

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР