Вносът на стоки от Русия в Турция през юни 2023

...
Вносът на стоки от Русия в Турция през юни 2023
Коментари Харесай

Коя държава измести Русия като най-голям износител за Турция

Вносът на артикули от Русия в Турция през юни 2023 година възлиза общо на 2,91 милиарда $, по данни на Турския статистически институт (TurkStat). Това е най-ниската месечна стойност на индикатора от октомври 2021 година, съгласно данни на TurkStat.

Така за юни Китай изпревари Русия като максимален снабдител на артикули за Турция. Според резултатите за цялата 2022 година, Русия решително заемаше първо място като максимален изтосител за Турция, написа РБК.

Спрямо месец май, турският импорт от Русия за юни 2023 година е намалял с 36% (за май е възлизал на 4,57 милиарда долара), а по отношение на юни предходната година спадт е със забележителните с 43% (тогава е бил за 5,1 милиарда долара).

За първата половина на тази година Турция е внесла артикули от Русия на обща стойност 24,7 милиарда $, което е с 10,8% по-малко от същия интервал на 2022 година (27,7 милиарда долара).

Въпреки това, за първите шест месеца, Русия държи водачеството във връзка с дял от вноса в Турция: 13,4% от общия импорт на Турция, при 12% от Китай. Засега специалистите не дават прогнози, ще може ли Русия да си върне " шампионата " за цялата 2023 година, или Китай решително ще я измести, увеличавайки доставките си на турския пазар.

Една от главните аргументи за стесняване на износа от Русия за Турция, е намаляването на енергийните доставки (във физическо и парично изражение), написа РБК.

Доставките на съветски горива (петрол, нефтопродукти, въглища, естествен газ) за Турция през юни са намалели до 1,76 милиарда $ - с 20% по-малко по отношение на предходния месец ($2,2 милиарда), съгласно TurkStat. При това, енергийните артикули съставляват повече от 60% от общия импорт на Турция от Русия.

Има и намаляване на вноса от Турция на други съветски артикули. През юни понижава вносът освен на съветски енергийни запаси (в доларово изражение), само че и на други артикули от Русия, като:

-внос на черни метали - понижение с 38% по отношение на май, до 299 млн. долара;

-зърнени култури - понижение на половина по отношение на май, до 240 милиона долара;

алуминий — понижение на половина по отношение на май, до 89 милиона долара;

мед (метал) — единствено една четвърт по отношение на вноса за май, до 87 млн. $.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР