Вносът на природен газ през май се повиши с 353

...
Вносът на природен газ през май се повиши с 353
Коментари Харесай

Вносът на природен газ в Румъния се увеличава, тъй като либерализацията на пазара е в реверс


Вносът на природен газ през май се увеличи с 353 пъти на годишна база до 1,185,490 MWh, заяви държавната осведомителна организация Agerpres, цитирайки данни от пазарния регулатор ANRE.

Вносът на природен газ е повишен 100 пъти по отношение на миналата година през април, добави Agerpres. Освен това, цената на импортирания природен газ е била с 12% по-ниска от цената на вътрешния газ, търгуван на локалната борса: 89 RON за MWh против RON 101 за MWh.

Развитието пристигна в подтекста на това, че държавното управление ограничи цената на природния газ, доставян от локалните компании-добиващи газ за битови консуматори (или за произвеждане на отопление за битови потребители) на RON 68 за MWh.

Според статистическото организация INS, вносът на природен газ през януари-май е представлявал 864 000 тона нефтен еквивалент (toe) - или 12,5 милиона MWh. Това значи, че вносът на газ през май съставлява по-малко от една десета от вноса за петте месеца.

Румънският пазарен регулатор понижи с 5% цената на природния газ за битовите консуматори.

Вносът на природен газ през януари-май се е нараснал с почти 39% по отношение на миналата година и съставлява 20% от общото ползване на природен газ за интервала, съгласно INS. Цифрите сочат известно нарастване на вноса в сходство с новите разпореждания. Въпреки това, внезапен скок през април май настъпи на фона на дребни размери, затова не е изключително значим.

Romania Insider

Преводът е оповестен в Бюлетин на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР