Вносът на оръжие в Европа почти се е удвоил през

...
Вносът на оръжие в Европа почти се е удвоил през
Коментари Харесай

Вносът на оръжие в Европа се удвои през 2022 г.

Вносът на оръжие в Европа съвсем се е удвоил през 2022 г. Това се показва в отчет на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI), оповестява " Франс прес ".

Отбелязва се, че това се е случило с помощта на големите доставки за Украйна, която се е трансформирала в третата по величина страна вносител на оръжия в света.

Със скок от 93% по отношение на миналата година вносът се е нараснал и поради ускоряването на военните разноски на европейските страни, измежду които Полша и Норвегия.

Изследователите чакат темповете на вноса да се ускорят още повече.

" Инвазията фактически докара до забележителен скок в търсенето на оръжия в Европа, което ще има по-нататъшен резултат и най-вероятно ще докара до увеличение на вноса на оръжия от европейските страни ", съобщи Питер Веземан, старши откривател в SIPRI.

Като се изключи Украйна, европейският импорт през 2022 година се е нараснал с 35%.

До предходната година Украйна беше нищожен вносител на оръжия. През 2022 година обаче тя доста бързо се трансформира в третата по величина оръжейна дестинация в света, след Катар и Индия.

Данните на SIPRI сочат, че само на Украйна се падат 31% от оръжейните доставки за Европа и 8% от международните доставки като цяло.

Вносът на Украйна, в това число даренията, е повишен над 60 пъти през предходната година, като доставките са най-вече на оръжие от хранилища.

Те включват към 230 артилерийски единици от САЩ; 280 полски бронирани машини и над 7000 английски противотанкови ракети, както и повече новопроизведени единици, като системи за противовъздушна защита.

Въпреки че е мъчно да се дефинира цената в долари поради непрозрачността на доста контракти, световната търговия с оръжие възлиза на над 100 милиарда $ годишно, а предходната година SIPRI уточни, че общите военни разноски за първи път са надхвърлили 2 трилиона $.

Оценката на Инситута за военните разноски за 2022 година ще бъде оповестена през април.

Скокът на вноса в Украйна даде подтик на една към този момент възходяща наклонност, защото европейските страни бяха почнали да се превъоръжават поради възходящото напрежение с Москва след анексирането на Крим през 2014 година

Веземан съобщи, че европейските страни или към този момент са поръчали, или възнамеряват да поръчат оръжия, вариращи от " подводници до бойни самолети, от безпилотни самолети до противотанкови ракети, от пушки до радари ".

Той изясни, че се преглежда всичко, тъй като концепцията е да се укрепи военният потенциал посредством целия набор от налични военни технологии.

Европейският съюз, който сега прецизира проекта за доставка на милиони снаряди за Украйна, работи и за увеличаване на локалното произвеждане в Европа.

Еврокомисарят Тиери Бретон разгласи план, включващ 15 производители в 11 страни членки.

По данни на SIPRI през последните пет години (2018-2022 г.) европейският импорт се е нараснал с 47% в съпоставяне с предходните пет години, а международните прехвърляния са намалели с 5%.

За разлика от Европа, на всички останали континенти вносът е намалял през последните пет години.

Значителен спад е маркиран в Африка (-40%), както и в Северна и Южна Америка (-20%), а също в Азия (-7%) и Близкия изток (-9%).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР